Un dispozitiv oarecum banal ce a intrat în viețile noastre relativ recent, dar care are un impact puternic asupra siguranței noastre este simplul interfon.
Siguranța este considerată o prioritate, atât pentru locuitorii clădirilor de locuințe, cât și pentru angajații firmelor din clădirile moderne de birouri. Există două variante prin care ne putem proteja spațiul dorit, achiziționând sisteme simple de acces - interfoane, sau sisteme mai complexe, care pot monitoriza video orice pesoană care intră în spațiul supravegheat - videointerfoane.
În ultimii 10-15 ani, majoritatea scărilor de bloc au fost dotate cu aceste dispozitive, oferind astfel garanția că nicio persoană nu poate pătrunde în interiorul scării blocului fără acea cartelă de acces ce deschide ușa. Este unul dintre principalele motive care au dus la o scădere considerabilă a tâlhăriilor și a spargerilor de locuințe, din interiorul cladirilor rezidențiale. Astfel, se poate vorbi despre o delimitare între societate și intimitatea noastră.
Accesul în clădirile monitorizate se poate face cu ajutorul cartelelor de proximitate, care sunt recunoscute de sistem și care permit deschiderea ușii. Soluțiile pentru deschiderea ușilor sunt însă numerose, unele extrem de complexe precum citirea retinei, a amprentei sau tastarea unui cod de acces prestabilit.
Funcționarea interfonului este una foarte simplă, la ușa de intrare este instalat un cititor care necesită o cartelă sau un cod de acces pentru a se putea deschide ușa.
Fiind o variantă destul de învechită, s-a venit cu o upgradare a sistemelor, fapt ce a adus pe piața videointerfonul şi sistemele de Control Acces contactless. Acestea au devenit destul de populare datorită eficienței de care au dat dovadă. Datorită lor a apărut posibilitatea de a controla cu uşurinţă fiecare intrare sau ieşire din locuinţă sau din clădirea dorită. De asemenea, pe lângă sistemul de control acces poţi alege şi un sistem de supraveghere video pentru a ştii cu exactitate tot ce se întâmplă în interior.
Interfonul a apărut pentru prima dată în America şi era folosit pentru comunicarea din interiorul companiei și abia în anii 50 acesta a început să fie utilizat în folosul locatarilor și al clădirilor în care aceștia locuiau. Ultimii 20 de ani au condus la un apogeu în ceea ce privește siguranța și securitatea, aceste sisteme de supraveghere reușind să contribuie la liniștea fiecărui om.
Videointerfoanele sunt prezente în diverse variante, printre care se pot specifica: videointerfoane de interior, de exterior, wireless, analogice și IP. Acestea sunt foarte potrivite în cazul în care locuiești la casă, pentru a putea beneficia de un maxim de siguranță, deoarece ai posibilitatea să vezi cine este la poartă, cine sună sau cine a intrat prin efracție. În plus, costurile dintre un interfon simplu și un videointerfon nu sunt cu mult mai mari.
Videointerfoanele sunt mai puțin populare în blocurile clasice din România, însă sunt extrem de apreciate de locuitorii ansamblurilor rezidențiale care doresc să beneficieze de siguranță sporită.
Printre avantajele oferite de un videointerfon, merită să menționăm:
Au posibilitatea de inregistrare video, ceea ce prezintă un plus când este utilizat cu precădere de copii și bătrâni ce pot fi ușor păcaliți.
Numeroase modele oferă și posibilitatea de comunicare între stațiile aceluiași videointerfon, de exemplu între vecinii blocului.
Alt avantaj pe care videointerfonul îl oferă este senzorul de mișcare, care anunța orice proprietar când cineva este în apropriere.
Videoproiectoarele pot fi dotate cu sisteme wireless și se pot conecta la internet, putând în acest mod să fie controlate de la distanță, direct de pe telefon, laptop sau tabletă.
Pentru a ne ști familia în siguranță și pentru a ne proteja munca și bunurile, trebuie să facem pașii necesari în privința achiziționării sistemelor de supraveghere potrivite. Acest lucru este ușor realizabil întrucât pe piaţă sunt disponibile numeroase modele eficiente.
Cum te poţi muta eficient cu ajutorul firmelor profesioniste?... COD GALBEN de inundaţii. România, amenințată de apă...