Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00iUmor

ÎPS Teodosie, achitat în ziua de Înălțare. Mesajul Arhiepiscopiei Tomisului, după verdict

ÎPS Teodosie a fost achitat pentru fapte de corupție, în ziua de Înălțare, de judecătorul Curţii de Apel Constanţa. Alături de episcop, au fost achitaţi şi ceilalţi preoţi trimişi în judecată de DNA. La scurt timp după verdict, Arhiepiscopia Tomisului a dat un comunicat ce leagă achitarea de ziua de Înălțare.

IPS Teodosie achitat

ÎPS Teodosie a fost achitat pentru fapte de corupție, în ziua de Înălțare, de judecătorul Curţii de Apel Constanţa. Alături de episcop, au fost achitaţi şi ceilalţi preoţi trimişi în judecată de DNA. La scurt timp după verdict, Arhiepiscopia Tomisului a dat un comunicat ce leagă achitarea de ziua de Înălțare.

Imediat ce s-a aflat de decizia instanței în ceea ce-l privește pe Arhiepiscopul Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului a transmis un mesaj în care leagă achitarea lui ÎPS Teodosie de sărbătoarea de Înălțarea Domnului.

”Toți inculpații în dosarul Nazarcea au fost achitați. Sărbătoarea Înălțării Domnului aduce tuturor bucuria înălțării unei justiții drepte. Pe fond, s-a demonstrat că toți slujitorii Domnului și ceilalți inculpați au fost târâți pe nedrept într-un proces. Pentru aceasta nu condamnăm pe nimeni, ci ne rugăm în continuare lui Dumnezeu, iertând pe cei ce au văzut infracțiuni acolo unde nu e cazul”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Hotărârea instanței nu e definitivă și poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.

IPS Teodosie, acuzat de fapte de corupție

Judecătorul Curţii de Apel Constanţa a decis în urmă cu două săptămâni să rămână în pronunţare în dosarul în care IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de fapte de corupţie.

Termenul stabilit pentru verdictul în prima instanţă este miercuri, 29 mai. Decizia nu este definitivă. Procurorii DNA au cerut instanţei condamnarea IPS Teodosie la închisoare cu executare. Pedeapsa pentru faptele de care este acuzat ierarhul este cuprinsă între 2 şi 7 ani. În apărarea episcopului, la unul dintre ultimele termene de judecată, avocata Maria Vasii a declarat:

„Noi am afirmat că dosarul nu are justificare. Nu poate avea decât valoarea unor răfuieli interne între capii bisericii. Altfel nu pot să îmi explic ce a dus la sesizarea SRI şi la sesizarea procurorului. Este regretabil că procurorul a intrat în acel joc şi că a instrumentat în aparenţă nişte proceduri judiciare, care ar cuprinde o acuzaţie, dar se pare că a făcut jocul unor interese oculte”.

IPS Teodosie, achitat. Acuzațiile în dosarul Nazarcea

Procesul lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a început în urmă cu doi ani.

„În perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei", susținea DNA într-un comunicat de presă remis cu ocazia trimiterii prelatului în judecată.

Agenţia pentru Plăti şi Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului IPS Teodosie şi pe cele alea pârților responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Așezământl Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

În aceeași cauză au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ștefan și Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceștia fiind acuzați folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Recomandari