- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox mai 2019. Înălțarea Domnului în 2019: semnificație în Biblie, ce se împarte pentru fericire și noroc, tradițiile și superstițiile acestei sărbători. Rugăciunea de Înălțare
Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului. Înălțarea Domnului 2019 pică în calendarul ortodox la data de 6 iunie.
Înălțarea Domnului are o semnificație profundă în Biblie, așa cum se arată și în calendarul creștin ortodox. Potrivit scrierilor din ”Faptelor Apostolilor (1, 1-11)”, după Înviere, Iisus li s-a arătat la apostilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la ceruri, lăsându-i martori la acest eveniment important. De asemenea, semnificația esențială a Înălțării Domnului este o expresie a preamăririi cerești a lui Hristos care, ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, domnește ca Rege, învingând Moartea. Înălțarea lui IIsus, din Biblie, oferă speranță credincioșilor.
Înălțarea Domnului se celebrează începând cu secolul a IV-lea, la 40 de zile după Paște, atât la Răsărit, cât și la Apus. Însă cu mult înainte, Înălțarea Domnului era sărbătorită de Rusalii, la Cincizecime.
Înălțarea Domnului 2019 în calendar ortodox. Tradiții în România
În România, Înălțarea Domnului se aseamănă cu Paștele, în ce privește tradițiile, astfel că etre ultima sărbătoare în care se vopsesc ouă. Oamenii pregătesc coșul tradițional cu bucate, pe care îl sfințesc la Biserică și pe care îl împart apoi semenilor lor, pentru sufletul celor morți. În general, alimentele care se împart de Înălțare sunt: pâine, brânză, ceapă verde şi rachiu.
În unele părți din țară,oamenii mai duc la biserică și frunze de nuc, simbol al frunzelor pe care Iisus le-ar fi purtat în momentul Înălțării. Și acestea sunt sfințite la Biserică și sunt păstrate apoi în case, precum salcia de Florii. O altă tradiție de Înălțare existente în România spune că în această zi, tinerii merg la pădure pentru a aduna frunze de alune, folosite apoi ca plante tămăduitoare împotriva bolilor. De Înălțare, oamenii se salută spunând: ”Hristos s-a Înălțat!”, în loc de ”Hristos a Înviat”.
Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Domnului
Superstițiile fac parte, de asemenea, din specificul sărbătorii de Înălțare. Astfel că, femeile, îndeosebi cele de la țară, nu împart sare, pentru că vacile nu le vor mai da lapte. Altă superstiție de Înălțare este și aceea de a nu da bani cu împrumut sau de a lua bani cu împrumut, pentru a nu da din sporul casei. Nu se împrumută nici chibrituri sau alte surse de foc, ori alte obiecte din casă, pentru ca ghinionul și sărăcia să nu se abată se casă.
La țară, oamenii încetează să mai semene câmpurile. Toate semănăturile sunt finalizate până în această zi, altminteri pământul nu mai dă roade. Femeile au interzis la treburile casei, curățenie, spalat rufe sau gătit.
Înălțarea Domnului ca sărbătoare în România
Deși sărbătoarea nu beneficiază de zi liberă, în România este o dată importantă în calendar. În aceeașim Biserica oficiază slujbe de pomenire a Eroilor români, când clopotele tuturor bisericilor ortodoxe sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
Rugăciune de Înălțarea Domnului 2019
Rugăciunea este parte importantă din ritualul zilei de Înălțare, dedicată lui Iisus. Oamenii o rostesc cu credință și smerenie pentru ajutor.
Înălțarea Domnului coincide cu o altă sărbătoare populară, și anume Paștele Cailor, Ispas sau Joia Iepelor.
Citește și:
Calendar ortodox mai 2019. Când pică sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena
Înălțarea Domnului 2019. Cea mai puternică rugăciune pentru eroii neamului... Cinci semne că suntem nefericiți în cuplu. Al patrulea este un motiv pe care multe perechi îl ignoră!...