Antena Căutare

ISU Gorj, la o lună de când a fost confirmat cu coronavirus cetăţeanul italian care a vizitat judeţul: Inevitabilul începuse/ Nu ştim cât va mai dura sau cum vor evolua lucrurile, dar îi asigurăm pe oameni că nu ne vom da bătuţi

ISU Gorj a transmis, miercuri, un mesaj, la exact o lună de când a fost confirmat cu coronavirus cetăţeanul italian care a vizitat judeţul. Pompierii explică pas cu pas ce au făcut după ce au primit această informaţie, dar şi câte zeci de ore au lucrat, mai ales după ce a fost confirmată şi prima îmbolnăvire la un tânăr din judeţ. ”Nu ştim cât va mai dura sau cum vor evolua lucrurile, dar îi asigurăm pe oameni că nu ne vom da bătuţi”, au transmis pompierii, care cer oamenilor să rămână în case.

”O lună de când a început... Acum fix o lună am primit o informaţie prin care ni se spunea că un cetăţean italian, care îşi petrecuse câteva zile prin diferite locaţii din judeţul Gorj, fusese diagnosticat cu COVID-19. Inevitabilul începuse...”, au scris, miercuri, pe Facebook, reprezentanţii ISU Gorj.

Aceştia explică cum, zeci de ore după ce s-a primit acea informaţie, pompieri, poliţişti, jandarmi, medici, asistenţi medicali, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Instituţiei Prefectului-Judeţul Gorj şi ai Consiliului Judeţean Gorj au început să identifice toate persoanele care intraseră în contact apropiat direct sau indirect cu cetăţeanul italian şi de a lua toate măsurile ca virusul să fie stopat.

”După câteva telefoane, am realizat că exista posibilitatea ca lista să fie una interminabilă. N-aveam timp pentru a face lucrurile ordonat, frumos aşezaţi la calculator, cu situaţii frumos aranjate în pagină...NU! Fiecare avea un teanc de coli, un pix şi 1-2 telefoane care sunau sau de pe care se suna încontinuu, iar în urma datelor pe care le adunam făceam scheme logice pentru a afla cât mai multe detalii. Echipajele noastre, echipajele SAJ şi angajaţi ai DSP plecaseră deja în teren să recolteze probe celor pe care noi îi identificam ca fiind contacţi apropiaţi, direcţi sau indirecţi, ai cetăţeanului italian. Nimeni în ţară nu se confruntase cu situaţia asta până atunci! Avusesem multe discuţii, luasem în calcul că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să gestionăm o astfel de situaţie, ne făcusem un plan de acţiune, fiecare ştia ce are de făcut, dar situaţia era reală acum. Acum adrenalina era la maxim”, au mai transmis popierii din Gorj.

Aceştia povestesc şi primele reacţii pe care le-au avut de la oameni pe care-i trezeau noaptea din somn pentru a face ancheta epidemiologică: ”Îi trezeam din somn şi îi interogat despre când şi cum au întrat în contact cu X sau cu Y. Încercam să vorbim cât se putea de calm, dar în acelaşi timp să-i facem să înţeleagă cât de importante erau informaţiilor lor pentru noi şi cât de important era ca ei să nu mai intre în contact cu nimeni. Unii nu ne credeau şi trebuia să le aducem dovezi că sunăm din partea unor instituţii. Îşi făceau fel şi fel de probleme, fireşti până la urmă: «Voi îmi spuneţi să nu mă mai duc la dimineaţă la serviciu, dar dacă şeful meu mă dă afară?», «M-aţi sunat pentru că sunt bolnav, nu?» etc. Unii o luau ca pe o glumă nesărată: «Lasă-mă domne’ cu prostiile!», «“Bă eu am copii mici! Voi nu vedeţi cât e ceasul!»”.

Articolul continuă după reclamă

”Pentru fiecare locaţie în care identificam persoane care intraseră, direct sau indirect, în contact cu italianul, echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei se deplasau de urgenţă pentru a asigura paza, astfel încât oamenii să nu plece de acasă şi să nu mai intre în contact cu nimeni. Presiunea media creştea. Ne-am schiţat câteva idei pe care să le comunicăm oamenilor! Trebuia ca oamenii să ştie, aveam datoria de a le spune! Am aşteptat zorii zilei pentru a nu instala panica!”, au mai transmis pompierii.

Pompierii au continuat să lucreze până în 26 februarie, fiind îmbărbătaţi de primele rezultate negative care se primeau de la Bucureşti.

”Aşa cum primele 19 rezultate negative ne dăduseră nouă aripi şi ne dăduseră speranţe, aveam convingerea că vor avea acelaşi rezultat şi pentru oamenii care erau cu ochii pe ce se întâmplă cu virusul în judeţul nostru. Următorul lot de teste trimis la Institututul Matei Balş din Bucureşti era de 33. Speram să fie bine!
Eram adunaţi în aceeaşi formaţie, când Prefectul primeşte un telefon. Ne uitam cu toţii la el când purta o discuţie telefonică cu cineva din Apararul Central! Speram să închidă şi să ne spună că e bine! A închis! A făcut o pauză de câteva secunde, ne-a privit pe toţi şi a spus: «Domnilor, avem un confirmat! Munca noastră o lua, în momentul ăla, de la zero. Făcusem mai bine de 36 de ore scheme logice ale persoanelor care intraseră în contact cu italianul, iar acum făceam scheme pentru persoanele care intraseră în contact cu omul nostru confirmat pozitiv”, se mai arată în mesajul ISU Gorj.

”După vreo 40-50 de ore am început să ne odihnim, pe rând, câte 2-3 ore. Făcusem peste 150 de teste şi aşteptam rezultatele pentru că, în funcţie de ele, ştiam ce aveam de făcut în continuare. Izolasem la domiciliu sute de persoane pentru a ne asigura că virusul nu va scăpa de sub control. În zilele următoare a început valul de oameni care veneau din străinătate de frica virusului. Au început să fie persoane confirmate ca purtătoare a COVID-19 şi în alte judeţe. A trecut o lună...noi suntem tot aici! Lucrăm în schimburi! (...) Nu ştim cât va mai dura situaţia sau cum vor evolua lucrurile, dar îi asigurăm pe oameni că nu ne vom da bătuţi şi vom face tot ce este omeneşte posibil ca lucrurile să revină la normal. Tu, omule de rând, trebuie doar să înţelegi că trebuie să rămâi acasă şi să respecţi regulile”, au mai trans mis pompierii.

Primul caz de coronavirus în România a fost confirmat la un tânăr din judeţul Gorj care a intrat în contact direct cu un cetăţean italian, confirmat după ce a plecat din România.

Până marţi seară, numărul cazurilor confirmate ajunsese la 794, iar până miercuri dimineaţă s-au înregistrat 13 decese.

Sursa : news.ro

Asistentă medicală din Suceava, în lacrimi: "As putea fi infectată, nu vor să ne facă teste ca să venim la muncă în... O tânără a fugit din centrul de carantină ca să se întâlnească cu iubitul ei: ”N-am nimic, am făcut teste!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x