Zone din România ar putea intra în carantină. Se reintroduce și autoizolarea. Anunțul lui Nelu Tătaru: "Legea este gata"

Izolarea și carantina vor fi reintroduse în România, pe baza unei legi elaborată de Guvern, ce prevede instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că legea este gata și chiar în aceste momente este discutată în ședința Executivului.

Legea privind carantina și izolarea, pe masa Guvernului

Hepta

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că are gata proiectul de lege pentru punerea în concordanţă a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19 este gata, acesta urmând să fie pus, luni, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

"Noi suntem în acest moment, începând de vineri, de când a apărut motivarea Curţii Constituţionale, în elaborarea unui proiect de lege care este gata. Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi şi vrem să aducem în concordanţă un proiect de lege cu cerinţele Curţii Constituţionale. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt momente pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a spus Tătaru la Realitatea Plus.

Zone din România ar putea intra în carantină. Se reintroduce și autoizolarea. Anunțul lui Nelu Tătaru: "Legea este gata"

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății; Foto: Hepta

Citește și:

Intrăm din nou în carantină totală?! Ce spune un expert despre al doilea val de coronavirus: ”Intensitatea va depinde de cât de mult vor călători oamenii!”

Executivul are pe masă legea privind carantinarea și izolarea românilor

Premierul Ludovic Orban a anunţat că şedinţa de luni a Guvernului are un singur punct pe ordinea de zi, legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

„Şedinţa de azi are un singur punct pe ordinea de zi, şi anume instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Exista bază legală şi înainte pentru toate măsurile pe care le-am luat şi mă întreb unde am fi fost dacă nu am fi putut lua aceste măsuri de carantină instituţionalizată şi izolare la domiciliu”, a anunţat Orban după ce a lansat mai multe acuzaţii la adresa Curţii Constituţionale.

Zone din România ar putea intra în carantină. Se reintroduce și autoizolarea. Anunțul lui Nelu Tătaru: "Legea este gata"

*Premierul Orban și Ministrul de Interne, Marcel Vela; Foto: Hepta

Guvernul discută și analizează legea privind izolarea și carantina în România

În opinia lui Orban, orice instituţie trebuie să pună în prim plan apărarea sănătăţii românilor, nu să facă jocuri politice.

„Astăzi (luni-n.r.) trebuie să adoptăm acest proiect de lege. Îl vom transmite la Parlament. Voi solicita Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă, astfel încât să constituim cât mai repede baza legală şi să avem la dispoziţie toate instrumentele pe care le au alte ţări. Eu nu ştiu de vreo altă ţară să se fi întâmplat ce s-a întâmplat în România. Avem acest proiect de lege şi va trebui să convingem parlamentarii că e vital să dezbatem cât mai rapid şi să adoptăm acest proiect de lege pentru a avea toate instrumentele necesare la dispoziţie ca să apărăm viaţa şi sănătatea românilor”, a explicat prim-ministrul.

Citește și: Bolnavii cu coronavirus ies din spitale la cerere şi pot umbla pe unde vor, centrele de carantină se golesc, iar în izolare nu mai stă nimeni

El a precizat că din nou exită o situaţie „de o gravitate fără precendent care s-a creat în urma unei decizii CCR”.

„CCR a decis că nu există o bază legală pentru ca cetăţenii diagnosticaţi ca fiind bolnavi să fie trataţi în spital şi că orice pacient infectat cu COVID care nu vrea să stea în spital poate să plece din spital. De asemenea, Curtea ne-a lăsat fără instrumentele de carantină, posibilitatea de a carantina localităţi, cartiere, zone. Cum am fi putut reacţiona la Suceava sau în alte localităţă unde s-a produs o creştere rapidă a numărului de infecţii, dacă nu am fi avut pârghia carantinării?”, a argumentat şeful Guvernului.

Parteneri
Kate Middleton va prelua din atribuțiile Prințului Harry. Ce sarcini va avea de acum Ducesa de Cambridge
De când Meghan Markle și Prințul Harry s-au retras din viața Familiei Regale Britanice, anumite sarcini au rămas nerezolvate. În acest context, Kate Middleton va prelua din atribuțiile Prințului Harry și va duce mai departe munca acestuia. De când Ducii de Sussex s-au retras, zvonurile privind rolurile lor în treburile organizatorice au fost intens discutate.
Catine.ro
Ultimele știri