Antena Căutare

Jocul „Balena Albastră”: conspirație mediatică sau „ucigașul” ascuns în lumea virtuală? Cum a început toată nebunia! FAKE NEWS?

Jocul „Balena Albastră” a devenit, odată cu propagarea lui în mass-media, un adevărat fenomen. În România, fiecare sinucidere este pusă „în cârca” acestui joc popular printre tineri. De unde a început totul?

Jocul „Balena Albastră” a devenit, odată cu propagarea lui în mass-media, un adevărat fenomen. În România, fiecare sinucidere este pusă „în cârca” acestui joc popular printre tineri. De unde a început totul?

Se pare că totul ar fi de fapt o conspirație. Cel puțin asta susține site-ul Snopes.com, responsabil pentru verificarea informațiilor controversate sau cu sursă incertă. Specialiștii au demontat mitul potrivit căruia jocul „Balena Albastră” ar fi responsabil de moartea a peste 130 de tineri din Rusia.

Potrivit sursei citate de Digi 24, deși unele grupuri de pe rețele de socializare sunt blamate că promovează sinuciderea, de fapt tinerii cu tendințe suicidale frecventează anumite grupuri sau site-uri de interes.

Potrivit informațiilor din presă, principiul jocului constă în realizarea unor sarcini. Tinerii intrați pe site-ul jocului „Blue Whale” primesc timp de 50 de zile un număr de 50 de sarcini pe care trebuie să le urmeze. Li se cere discreție maximă, dar și reușita îndeplinirii fiecărui pas.

Provocările primite de tineri în jocul „Balena albastră” sunt variate, dar toate au ca unic scop inducerea unei stări de tristețe, de depresie, de angoasă.

Cuma început totul? Cronologia jocului „Balena Albastră”

În februarie 2017, mai multe site-uri de limbă engleză și-au îndreptat atenția asupra unui „joc suicidal” care ar fi responsabil de moartea a peste o sută de persoane din Rusia. Având mai multe nume, însă cel mai popular fiind „Balena Albastră”, jocul presupune îndeplinirea a 50 de cerințe care mai de care mai ciudate, ultima fiind sinuciderea. Astfel, participantul ar fi câștigat jocul.

Originea numelui ar veni de la faptul că, uneori, balenele eșuează pe țărm și mor. Însă, totul s-a rostogolit pe site-urile de limbă engleză de la o interpretare greșită dintr-un articol de pe Novaya Gazeta, publicat în mai 2016 în limba rusă.

În articol se preciza despre zeci de copii care s-au sinucis într-o perioadă de numai șase luni, iar mulți dintre aceștia aveau cont pe site-ul de socializare VK.com - varianta rusă a Facebook-ului. Cu toate acestea, se pare că nu există o legătură directă între acest joc și numărul mare de sinucideri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă! România rămâne fără vaccin, în plină epidemie de rujeolă... O nouă VACANŢĂ de cinci zile pentru români, imediat după Paște! O vom ține tot într-un grătărel și o veselie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x