Live acumObservator 12
Prime Time 20:30X Factor

Joi, ultima zi de stare de urgență. Românii au, în acest moment, trei zile de libertate deplină, fără restricții

Joi, 14 mai, este ziua în care starea de urgență expiră pe întreg teritoriul României. În weekendul care se apropie, românii s-ar putea bucura de libertate deplină. Și asta deoarece urmează trei zile de vid legislativ, în care nu se pot impune restricții. Prevederea privind starea de alertă intră în vigoare abia luni.

Ultima zi de stare de urgență în România

Profimedia Images

România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, având în vedere pandemia de coronavirus.

Guvernul caută măsuri urgente că în cele trei zile să nu existe libertate deplină

După ridicarea stării de urgenţă, ar urma să fie instituită starea de alertă. Parlamentul a adoptat proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări.

Citește și: Raed Arafat, avertisment pentru români înainte de relaxare: ”Lupta cu un nou val de COVID-19 e de 10 ori mai grea! Respectați măsurile de igienă!”

Potrvit surselor Antena 3, guvernanții doresc să ia măsuri pentru a acoperi cele 3 zile de vid legislativ. Cu alte cuvinte, caută soluții astfel încât în aceste 3 zile să nu existe libertate deplină.

Joi, ultima zi de stare de urgență. Românii au, în acest moment, trei zile de libertate deplină, fără restricții

*București, 1 mai 2020; Foto: Profimedia Images

Pe 4 mai, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că starea de urgenţă nu va fi prelungită

Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă, (...) care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19, declara, la acea dată, şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile. Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarase pandemie de coronavirus.

Bilanț în România, după două luni de restricții impuse

Până în prezent, pe teritoriul ţării noastre s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 şi peste 16.000 de persoane infectate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică. Mai sunt 14.313 persoane în carantină instituţionalizată pe teritoriul României, iar alte 18.980 sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Citește și: Starea de alertă, aprobată de Parlament! De când va începe, oficial! Ce se va schimba și ce amenzi se vor putea da

Cele mai multe cazuri de coronavirus s-au înregistrat, potrivit ultimei raportări, în Suceava - 3.317, Bucureşti - 1.555, Neamţ - 785, Arad - 679, Botoşani - 632, Mureş - 621, Braşov - 594, Hunedoara - 589, Galaţi - 522, Cluj - 516.

Starea de urgenţă decretată în data de 16 martie a cuprins măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, economic, al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie şi afaceri externe, precum şi măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală.

Recomandari