Antena Căutare

Judecatorii, pedepsiti daca aplica legislatia europeana impotriva Guvernului

Proiectul propus marti de Ministerul Justitiei pentru modificarea Legii 303 din 2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, i-a revoltat pe magistrati, care, in cazul adoptarii normativului, se vor vedea cu prerogativele mult restranse. Intre altele, pur si simplu, Guvernul intentioneaza sa le ia magistratilor dreptul de aplicare a unor decizii CEDO!

Astfel, in proiect, la articolul 99 privind abaterile disciplinare ale magistratilor, se introduce, ca prima abatere, "nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii".

Intr-o scrisoarea deschisa prin care propune Guvernului Boc, in zeflemea, "sa preia activitatea jurisdictionala in materia drepturilor salariale, pensiilor, contenciosului administrativ si fiscal", Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) explica ce ar insemna instituirea respectivei abateri: "Prin instituirea suprematiei deciziilor Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii devine imposibila aplicarea directa si prioritara a Conventiei Europene sau a Dreptului Comunitar, atunci cand contin dispozitii mai favorabile, in detrimentul deciziilor mentionate".

Cu alte cuvinte, statul refuza cetatenilor sai dreptul la aplicarea dispozitiilor CEDO sau a dreptului comunitar, interzicand magistratilor sai sa le aplice in cauzele interne, desi aceasta indatorire este prevazuta in Constitutie.


Tot articolul, in Jurnalul National

Sorin Ovidiu Vantu va fi eliberat din arest! Magistratii au admis recursul inculpatului... O femeie a lesinat pe treptele Palatului Victoria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x