LĂSATUL SECULUI DE BRÂNZĂ 2018. Ce nu ai voie să faci duminica dinaintea Postului Paștelui

Duminică, 18 februarie, are loc Lăsatul Secului de Brânză 2018.

LĂSATUL SECULUI DE BRÂNZĂ 2018. Duminică, 18 februarie, are loc Lăsatul Secului de Brânză 2018. Este, de altfel, și ultima duminică dinaintea Postului Paștelui 2018.

LĂSATUL SECULUI DE BRÂNZĂ 2018. RADIȚII Potrivit tradiției, praznicul de duminică este împodobit, din moși-strămosi, de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă pentru a avea un post ușor, care să înfrâneze puterea de a păcătui.

În sudul tării se păstrează tradiția halviței: gazda leagă o bucată de halvită cu o sfoară și se plimbă prin față tinerilor oaspeți, iar aceștia trebuie s-o prindă cu gură. Cine o prinde, păstrează deșertul că recompensă.

În Muntenia se prepară plăcinte cu branză dulce și stafide, ce se oferă soacrelor, că relațiile să rămană dulci în timpul Postului Paștelui. În duminică Lăsatului Sec de branză se mai oferă copiilor nevoiași șapte sticle de lapte, reprezentând cele șapte săptămani ale postului.

I se mai spune Ziua Impăcării, căci bunii creștini cer iertare. Vecinii, rudele, cunoscuții se vizitează și își cer iertare unii de la alții, că să între curați în Post. Urârea care se face este „Post ușor!”.

Ce nu ai voie să faci de Lăsatul Secului de Branză pentru Postul Paștelui 2018

  • De Lăsatul Secului de Branză nu se coase, nu se toarce, nu se țese, nu se fac treburi casnice, căci altminteri casă poate fi lovită de rele, de boli și distrugeri.
  • Nu se dă nimic cu împrumut, se fac pomeni cu turte din mălai, pentru morți și vii.
  • Fețele bătrane sau cele care vor să se mărite țin post negru în Duminică dinaintea Postului Mare, fără a pune gură nici măcar pe un strop de apă, pană la asfințit.
  • E bine să mănanci un ou copt sau fiert, că să ți se pară Postul mic și ușor că oul. Resturile și firmiturile de la masă de Lăsata secului nu se aruncă decât înspre Răsărit, pentru a nu se imprăstia belșugul.

Vezi când pică Paște 2018. Sărbătoarea Învierii Domnului: Postul Mare începe pe 19 februarie

Citește și: Calendar catolic 2018. Când pică Paștele catolic anul acesta

Citește și: Vremea Paște 2018. Meteorologii a aflat cum va fi vremea în ziua de Paște. Veștile nu sunt bune

Orașe europene de vizitat în sezonul rece. Alege destinația favorită de acum
Iarna poate fi sau nu anotimpul tău preferat. Se pare că există orașe europene pe care e...
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021. Leii au parte de emoții puternice. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021 spune că Leii au parte de emoții puternice și în...
Ultimele știri