Antena Căutare

Lege pensii. Măriri de pensii din oficiu: Cine primește bani în plus. Anunțul Ministrului Muncii. Sumele sunt uriașe

Legea pensiilor urmează să fie prezentată public, joi, urmând ca, timp de o lună, să rămână în dezbatere publică.  Dacă proiectul va trece de Parlament, primele măriri să aibă loc începând de la 1 ianuarie 2019, susține Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Legea pensiilor urmează să fie prezentată public, joi, urmând ca, timp de o lună, să rămână în dezbatere publică. Dacă proiectul va trece de Parlament, primele măriri să aibă loc începând de la 1 ianuarie 2019, susține Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

"Joi va fi prezentarea legii în ansamblu. Vor fi câteva noutăţi. Va rămâne o lună în dezbaterea publică. Fiecare cetăţean al României poate trimite adresă la Ministerul Muncii în care să spună ce îl deranjează în această lege. Vom avea discuţii cu organizaţiile de pensionari din toată România, ne vom deplasa în teritoriu pentru a sta de vorbă cu organizaţiile de pensionari din diferite judeţe ale ţării (...)Cred că e în interesul fiecărui pensionar din această ţară ca această lege să fie cât mai repede adoptată, pentru că urmează o perioadă ca să fie făcute calcule pentru cinci milioane de pensii. Ca să putem să o aplicăm pe noua formulă care aduce o creştere în plus faţă de formula actuală, automat ar trebui să o avem cât mai repede adoptată", a explicat Olguţa Vasilescu.

Proiectul prevede că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 până în 2001 vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%. Totodată, cei care vor să își cumpere vechimea vor putea plăti și pentru o vechime mai mică de 5 ani. Lia-Olguța Vasilescu a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea, iar vârsta de pensionare nu se va modifica. Impactul bugetar după aplicarea noii legi va fi dublu față de acum, a indicat ministrul, într-o apariție la televiziunea publică.

Potrivit Ministrului Muncii, legea va intra în vigoare etapizat. În 2019 va creşte punctul de pensie la 1.265 lei, "rămânem pe actuala legislaţie, chiar dacă legea este adoptată de Parlament la sfârşitul acestui an cum sperăm să se întâmple". În 2020 punctul de pensie va ajunge la 1.775, lei plus 10%, care va fi acordul global, iar în 2021 avem punctul de pensie la 1.875 când deja intră în vigoare valoarea punctului de referinţă (vpr), care va fi de 75 lei, care se înmulţeşte cu numărul de puncte acumulate, şi 2022 va fi acest indicator nou plus inflaţia.

România, între caniculă și ploi! Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi! Urmează două săptămâni de foc pentru țara noastr... Strada Sforii, cea mai îngustă stradă din România va deveni muzeu în aer liber!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x