Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Legea pensiilor, „o adevărată bombă cu ceas!”. Ce se va întâmpla cu pensiile anul acesta?

Legea pensiilor a fost atacată, din nou, la Curtea Constituțională. Membrii Partidului Național Liberal consideră că în forma actuală, legea este o „adevărată bombă cu ceas” ce va produce inechităţi în sistemul public de pensii și va afecta drepturile fundamentale ale mai multor categorii de pensionari.

Legea pensiilor a fost atacată, din nou, la Curtea Constituțională. Membrii Partidului Național Liberal consideră că în forma actuală, legea este o „adevărată bombă cu ceas” ce va produce inechităţi în sistemul public de pensii și va afecta drepturile fundamentale ale mai multor categorii de pensionari.

Într-un comunicat de presă, Partidul Național Liberal își explică decizia de a ataca, din nou, la Curtea Constituțională Legea pensiilor.

„Legea pensiilor în forma adoptată de majoritatea PSD – ALDE reprezintă o adevărată «bombă cu ceas» pentru pensionari care trebuie oprită de către Curtea Constituţională pentru că afectează numeroase drepturile fundamentale ale mai multor categorii de pensionari şi introduce inechităţi majore în sistemul public de pensii. Cea mai mare nedreptate adusă pensionarilor de noua Lege a pensiilor este îngheţarea pensiilor în 2019 pentru că indexarea punctului de pensie cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut se amână de la 1 ianuarie la 1 septembrie în acest an.Potrivit formulei în vigoare de indexare anuală pensiilor, pensionarii ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a pensiilor de 9% de la începutul anului, în schimb guvernarea PSD – ALDE promite o majorare de 15% doar pentru ultimele 4 luni ale anului. Asta înseamnă că PSD şi ALDE taie pensia medie a românilor de cca. 1100 de lei/lună cu aproape 100 de lei pe lună în 2019. În sesizarea înaintată de Partidul Naţional Liberal alături colegii din USR către Curtea Constituţională au fost evidenţiate mai multe încălcări flagrante ale drepturilor fundamentale.”

Una dintre prevederile contestate de PNL este cea legată de condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului.

În comunicatul de presă, partidul amintește și de articolul privind persoanele cu dizabilităţi:

„O altă discriminare nejustificată prevăzută în noua Lege a pensiilor este între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale.”

Recomandari