Antena Căutare

Pensionare anticipată. Ce categorie de salariați poate ieși mai devreme la pensie. Ce condiții trebuie îndeplinite

Conform legislației în vigoare, femeile se pot pensiona anticipat, cu pâna la 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare din România. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească pentru asta.

Conform legislației în vigoare, femeile se pot pensiona anticipat, cu pâna la 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare din România. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească pentru asta.

O primă condiție pe care femeile care vor să se pensioneze anticipat este să aibă un stagiu de cotizare cu opt mai mare decât cel prevăzut de lege ca stagiu complet.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii reglementează pensia anticipată ce presupune ieșirea la pensie cu cel mult cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare din România, cu condiția ca aplicantul să aibă un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decât cel prevăzut de lege ca stagiu complet.

Articolul continuă după reclamă

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”, se precizează în Legea nr. 263/2010.

În momentul de față, stagiul complet pentru femei este de 35 de ani, cu un stagiu minim de 15 ani. Împlinirea vârstei standard de pensionare (63 de ani) și a stagiului complet de cotizare se face treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor, conform Capital.

Indemnizații mărite, din nou, pentru această categorie de bugetari! Modificări importante de la 1 ianuarie 2019... ANAF și-a deschis magazin online. Sute de produse, la prețuri de nimic! Ministrul Finanțelor promite schimbări majore...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august Duminica, 21.07.2024, 11:45
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x