Antena Căutare

Legenda Crucii

Dupa inviere, Crucea nu mai este privita ca obiect de tortura, ci este un simbol al mantuirii. De unde a fost luat lemnul din care s-a facut Crucea pe care a fost rastignit Iisus?

Crucea ca obiect mantuitor intra in "recuzita" crestina din momentul invierii Domnului. "Ea nu mai este unealta de tortura, ci simbol al mantuirii", ne spune doamna Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu". Despre Cruce, ca simbol mantuitor, exista numeroase si foarte frumoase legende apocrife.

"Literatura apocrifa a suplimentat informatia, i-a acordat o aura usor misterioasa. Sunt atestari de prin secolele al II-lea, al III-lea, iar cele mai multe texte isi au radacinile in Orientul crestin. Le gasim bine reprezentate si in literatura romana incepand cu secolele al XV-lea si al XVI-lea, pana recent. Exista un ciclu intreg despre lemnul crucii."

De ce este Crucea mantuitoare? "Era mesajul care interesa pe toata lumea", continua doamna Sabina Ispas. "Atunci cand Adam era pe moarte, a cerut un semn ca Dumnezeu l-a iertat. Iar Seth i-a adus, cu invoirea Lui Dumnezeu si cu mijlocirea ingerului, o mladita din Pomul Raiului cu care i-a fost inconjurata fruntea dupa ce a murit. Cel putin in traditia ortodoxa, pe fruntea decedatului se pune o bentita cu cruce. Din aceasta ramura adusa lui Adam a crescut copacul care a fost taiat si din care s-a facut crucea lui Iisus. Crucea este arborele - un arbore cosmic daca gandim la modul imagistic - acest arbore al Mantuirii provine din acelasi Rai unde Adam a gresit. Iisus este numit un al doilea Adam, iar prin sacrificiul lui, pe Crucea a carei substanta vine din Gradina Raiului, s-a produs mantuirea. Este una dintre explicatiile legendei. "


Tot articolul, in Jurnalul National

Florin Chilian, condamnat la inchisoare cu suspendare... Vezi unde sunt restrictii in trafic de Paste...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x