"Ne-am gandit ce se intampla cu copiii dupa ce se termina scoala. Tinta noastra nu a fost neaparat bacalaureatul, ci acele competente profesionale de care au nevoie ca sa integreze in campul muncii mai tarziu", a declarat Ioan Nicodim, directorul liceului tehnic Ineu.
De 23 de ani, Ioan Nicodim tine in mana fraiele liceului tehnic din Ineu. In vara, niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat, si doar patru dintre ei l-au trecut in toamna. O experienta amara pentru scoala, bogata insa in invataminte. De doi ani de zile, liceul a adoptat o alta strategie. A cooptat doua firme nemtesti intr-un parteneriat unic in Romania.
Intelegerea semnata cu nemtii prevede ca, anual, mai multi elevi ai liceului sa mearga in Germania sa invete meserie. Doi ani de cursuri de specializare in electrica si turism, pe bani nemtesti.
In schimb, tinerii trebuie sa ramana o perioada in Germania, sa munceasca. Tot pe bani. Salariile pot ajunge chiar si la 2500 de euro pe luna. O oferta irezistibila, spun romanii. Valabila insa cu o conditie: elevii trebuie sa vorbeasca germana. Asa ca, pentru elevii lui, directorul a introdus germana in programa de studiu.
Opt elevi au plecat anul trecut la cursurile de specializare in Germania, la profilul electric, si alti 14 in turism.
Ciorile din Timisoara, alungate cu impuscaturi transmise la difuzoare... Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, a incetat din viata ...