Învățământul românesc este pe punctul de a se schimba radical, mai ales după ce Ministerul Educației a dat o lege ce a fost deja promulgată de președintele României! Liceul va începe din clasa a X-a! De când intră în vigoare decizia?
Ministerul Educației a făcut recent o declarație prin care anunță că învățământul românesc se schimbă radical, mai ales din punct de vedere al structurii!
Învăţământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu, a anunţat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
"În urmă cu circa două săptămâni, preşedintele a şi promulgat - învăţământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu. Adică ultimii doi ani de grădiniţă înseamnă grupa mijlocie şi grupa mare - intră în învăţământul obligatoriu (...) şi ultimele două clase de liceu - clasa a XI-a şi a XII -a. Pentru fiecare dintre aceste clase introduse în învăţământul obligatoriu mai degrabă statul vine să îşi asume susţinere financiară suplimentară. Pentru că de exemplu manualele pentru ultimele două clase de liceu nefiind în învăţământul obligatoriu nu erau acordate gratuit", a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, conform celor de la Agerpres.
Ministrul a explicat că ciclul primar se va termina în clasa a V-a, ciclul gimnazial va cuprinde clasele VI-VII-VIII-IX iar la liceu copiii vor face clasele X-XI-XII şi XIII.
Ecaterina Andronescu a precizat că legea se va aplica gradual din 2020.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 1 aprilie o lege pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede că învăţământul general obligatoriu este extins treptat la 15 clase, până în anul 2030.
"Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani", se stipulează în actul normativ.