Live acum
Prime Time 20:30Adela

Oficial! Județele Argeş şi Braşov, primele care ar putea intra în carantină. Autoritățile confirmă că au sub supraveghere mai multe zone de risc

Județele Argeş şi Braşov sunt primele care ar putea intra în carantină. Nu complet, ci doar parțial. Ludovic Orban a confirmat că există trei localități în fiecare dintre cele două județe care se află sub strică supraveghere a autorităților, din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19.

Județele Argeş şi Braşov, primele care ar putea intra în carantină

Autorităţile au în evaluare câte trei localităţi din judeţele Argeş şi Braşov, unde, dacă va fi necesar, va fi dispusă măsura carantinării.

România revine la restricții. Ministrul Sănătății a dezvăluit în ce condiții se impune instituirea carantinei în anumite localități

Județele Argeș și Brașov, în vizorul autorităților privind creșterea cazurilor

Odată cu intrarea în vigoare a legii, există posibilitatea de a impune carantina zonală pentru comunităţi locale sau pentru zone.

"Nu suntem în situaţia de a carantina un judeţ, niciun judeţ. La ora actuală există un număr de localităţi care sunt sub urmărire, sub supraveghere. Încă nu este demarată procedura pentru carantinarea niciunei comunităţi, dar sunt un număr... În Argeş, de exemplu, sunt 3 localităţi care sunt sub evaluare şi, în cazul care continuă răspândirea virusului, se poate dispune suspendarea. În Braşov sunt 3 sau 4 localităţi. S-a făcut o evaluare pe localităţi. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă va fi necesar, nu vom ezita să luăm astfel de decizii. Deciziile se iau, evident, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP, DSP, prin ordinul comandantului", a declarat Ludovic Orban.

Documentul care cutremură România. Condițiile pentru starea de urgență, îndeplinite între 1-3 august. Autoritățile așteaptă un milion de cazuri în luna septembrie

Carantină zonală pentru localitățile cu risc mare de focare de Covid-19

El a explicat că odată cu intrarea în vigoare a legii, "există această posibilitate de a dispune carantina zonală pentru comunităţi locale sau pentru zone, în cazul în care este o răspândire a virusului semnificativă, care nu este în focare".

"Dacă într-o localitate - de exemplu, un sat sau un cartier sau o localitate, o comună sau un oraş - există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depăşeşte numărul de cazuri de minimum trei cazuri la mia de locuitori, se poate dispune carantinarea zonală şi se pot dispune măsuri restrictive pentru zona care este carantinată, ţinând cont, în mod evident, de cauza principală care a dus la răspândirea virusului pentru a contracara, practic, prin măsurile restrictive, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului", a spus Orban.

Întrebat care sunt acele localităţi care ar putea fi carantinate, premierul a replicat: "Nu vă dau astfel de informaţii. Când vor fi localităţi, vom demara procedura şi vom anunţa public".

Recomandari