Live acumChefi la cutite Sezonul 9
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Românii muncesc în străinătate, străinii vor în România! Sri-lankezii nu doresc să se întoarcă acasă: Decizia luată de Guvern în cazul lor

În timp ce românii pleacă la lucru în Germania sau Austria, lucrătorii din Sri-Lanka aduşi din Botoşani la Aeroportul Otopeni spun că nu doresc să se întoarcă în ţara lor de origine, ci vor să muncească în continuare în România.

Sri-lankezii nu vor să plece din România

Antena 3/ Captură video

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, i-a vizitat luni pe lucrătorii sri-lankezi aduşi duminică la aeroport, iar la finalul discuţiilor cu aceştia a menţionat că va discuta cu mediul privat pentru a le găsi noi locuri de muncă.

"Niciunul dintre dânşii nu a dorit să se întoarcă acasă în Sri Lanka, ci mi-au cerut insistent să îi sprijin prin găsirea unei alte soluţii, adică a unui alt angajator sau a mai multor angajatori. Ei sunt dispuşi să se împartă, dacă nu voi găsi o soluţie care să-i relocheze pe toţi în acelaşi loc, sunt dispuşi să se împartă în grupe mai mici. Ei nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat. (...) Voi avea un dialog deschis cu (alţi, n.r.) angajatori, dacă au nevoie de forţă de muncă şi dacă doresc să lucreze cu dânşii, da, am nevoie de mobilizare în acest moment (din partea angajatorilor interesaţi, n.r.), dar, în mod evident, decizia angajării dânşilor aparţine angajatorilor, nu pot eu să-i pun condiţii şi nici să procedeze altfel decât ar proceda în mod uzual. Pe mine mă interesează ca fiecare dintre dânşii să ştie ce conţine contractul pe care îl semnează, să discut cu dânşii, să mă asigur că toate condiţiile lor sunt prevăzute în contract şi să mă asigur că angajatorul este responsabil", a afirmat Violeta Alexandru.

Coșmar pentru muncitorii srilankezi din Botoșani. În aeroport, fără avion, apă sau mâncare

Noi locuri de muncă pentru lucrătorii sri-lankezi în România

Ministrul Muncii a susţinut că îi va sprijini pe lucrătorii sri-lankezi să îşi găsească un loc de muncă.

"Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până când nu îşi găsesc un loc de muncă corespunzător şi până când nu luăm împreună o decizie - nu voi lua o decizie fără să mă consult cu dânşii. Vor rămâne în acest spaţiu probabil până mâine, intenţia mea este să mă implic în această după-amiază foarte mult pentru identificarea ofertelor şi să vin la sfârşitul zilei să discut cu dânşii, să-i las peste noapte să se gândească, să discute între dânşii, şi mâine dimineaţă să-mi spună ce opţiune preferă", a adăugat Violeta Alexandru.

Vrancea: 28 de muncitori din Sri Lanka angajaţi la o firmă de confecţii, confirmaţi cu coronavirus

Ministrul Muncii a precizat că primele verificări realizate de Inspecţia Muncii la angajatorul din Botoşani au relevat nereguli în procedura desfacerii contractelor de muncă ale lucrătorilor din Sri Lanka.

Recomandari