Antena Căutare

MAE le recomandă cetățenilor români evitarea deplasărilor în Ucraina. Ce a anunțat ministerul

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare, în contextul evoluţiilor de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre. MAE le recomandă românilor să nu meargă în Ucraina și pe cât posibil să părăsească această țară, dacă sunt în prezent acolo.

Harta Europei
MAE recomandă cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina | Shutterstock

Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat prin care a recomandat cetățenilor români să evite pe cât posibil Ucraina în următoarea perioadă, potrivit news.ro.

„În contextul ultimelor evoluţii de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina. Informaţii detaliate referitoare la actualizarea textului nivelului de alertă se regăsesc mai jos şi la linkul http://www.mae.ro/travel-alerts/24945.

Conform textului actualizat al alertei curente de călătorie, prezentat mai jos şi la linkul indicat, MAE recomandă puternic cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenţii deosebite şi, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă.

În egală măsură, MAE sfătuieşte cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministeurl Afacerilor Externe, recomandare fermă la adrea cetățenilor români

Totodată, Ministerul Afaerilor Externe le recomandă românilor care se află în Ucraina să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuţi - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).

De asemenea, MAE reaminteşte că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară – telefon 0040 -751.084.537.

Citește și: Spațiul aerian al României a fost intens circulat, după ce avioanele au evitat să mai traverseze Ucraina. Ce a declarat SUA

„MAE reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părți integrante ale Ucrainei. În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea.

Citește și: Cine sunt oficialii care ar putea juca un rol important în decizia lui Vladimir Putin de a invada sau nu Ucraina

Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană”, se mai arată în comunicat.

Noi studii îngrijorătoare cu privire la severitatea virusului BA.2, o subvariantă a Omicronului. Ce spun cercetările... Rezultate Loto 20 februarie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Pl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x