Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Marş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc! 3.000 de manifestanți au strigat într-un glas: "Să piară Trianonul!" şi "Autonomie!"

O petiţie în care este solicitată autonomia Ţinutului Secuiesc a fost citită, azi, la Târgu Mureş, în faţa unei mulţimi formate din etnici maghiari. Aproape 3.000 de persoane s-au adunat în oraş pentru un marş de comemorare a Zilei Libertăţii Secuilor Martiri.

O petiţie în care este solicitată autonomia Ţinutului Secuiesc a fost citită, azi, la Târgu Mureş, în faţa unei mulţimi formate din etnici maghiari. Aproape 3.000 de persoane s-au adunat în oraş pentru un marş de comemorare a Zilei Libertăţii Secuilor Martiri.

Marşul pentru autonomie organizat, sâmbătă, la Târgu Mureş, de Ziua Libertăţii Secuilor, la care au luat parte 3.000 de persoane, s-a încheiat fără incidente, a anunţat Jandarmeria Română.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Naţional Secuiesc, iar la aceasta au luat parte, între alţii, europarlamentarul Tokes Laszlo, Jokin Bildarratz Sorron, reprezentant al Partidului Naţional Basc, Jordi Xucla i Costa, deputat spaniol al Partidului Democrat Catalan European, Gio Paolo Baglioni, consilier juridic al Alianţei Libere Europene (EFA), o serie de reprezentanţi ai UDMR şi conducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Manifestarea a debutat la Monumentul Secuilor Martiri

În cadrul manifestării, vorbitorii au rostit mesaje autonomiste şi au condamnat interdicţia impusă lui Attila Dabis, coordonator internaţional al Institutului pentru Protecţia Drepturilor Minorităţilor din Budapesta, de a intra în România.

Manifestarea a debutat la Monumentul Secuilor Martiri cu o serie de discursuri, în timpul cărora s-a scandat: "Să piară Trianonul!" şi "Autonomie!" şi s-a încheiat cu adoptarea, prin urale, a unei petiţii pentru autonomie, care a fost depusă, în urma unui marş prin oraş, la Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş.

În petiţie se solicită autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, iar mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti a fost că "aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime". Protestatarii au solicitat Guvernului să înceapă tratative despre statutul ţinutului secuiesc cu "reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc", cum ar fi Consiliul Naţional Secuiesc şi autorităţile locale din regiune.

Petiţia a fost înmânată reprezentantului Prefecturii Mureş de către Izsak Balazs, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, care a fost însoţit de europarlamentarul FIDESz Tokes Laszlo, de liderul PPMT, Szilagyi Zsolt, şi de către lidera CNMT, Sandor Krisztina.

Recomandari