- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Și tot el recunoaște că salariile majorate pentru medici stopat fenomenul migrației spre spitalele din afară.
„Ziarul de Iaşi“ prezintă povestea a doi care au rămas în ţară deşi au o specializare foarte căutată în Occident: Anestezie şi Terapie Intensivă. Dr. Anca Rotaru, medic primar ATI, îşi aminteşte că din 17 rezidenţi, doar 4 au rămas în Iaşi.
„Plecarea este o decizie personală a fiecăruia, eu nu mi-am dorit să plec niciodată“, arată dr. Rotaru. Colegul ei, dr. Vlad Hârtie, consideră că măririle salariale au oprit hemoragia plecărilor în străinătate. Pe de altă parte recunoaşte că se mulţumeşte cu mai puţin şi este împotriva „plicului“ dat la doctor. „Nu am făcut medicina pentru bani, nu vreau să am trei maşini şi casă cu cinci etaje“, este de părere dr. Vlad Hârtie.
Dr. Vlad Hârtie, medic specialist ATI, şi dr. Anca Rotaru, medic primar ATI, amândoi de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi sunt medici tineri care au ales să rămână în ţară să profeseze, deşi vedeau în urmă cu câţiva ani că majoritatea colegilor plecau în străinătate pentru a putea face ceea ce au învăţat.
Munca lor se împarte zi de zi între sala de operaţie şi pacienţii din cadrul secţiei, de care trebuie să aibă grijă, să îi monitorizeze şi pentru care speră de fiecare dată că se poate face mai mult.
Aici, spun ei, ajung cele mai grave cazuri, aflate la limita dintre viaţă şi moarte, de la victime ale accidentelor rutiere, cu grave traumatisme, la pacienţi care au suferit accidente vasculare cerebrale şi pacienţi care din cauza bolii neurologice dezvoltă probleme de sănătate, fiindu-le dificil chiar şi să respire.
Măririle salariale din România au stopat plecările masive în străinătate ale medicilor
„Dacă nu aş putea să îmi câştig un venit satisfăcător, nu aş ezita şi aş pleca în străinătate. Decât să aştept ceva din partea bolnavului mai bine plec“, povesteşte dr. Vlad Hârtie, un medic tânăr anestezist care a rămas în ţară cu ideea de a schimba măcar o parte din problemele sistemului sanitar.
Medicul susţine că, deşi în România a existat o criză de personal în rândul anesteziştilor, ce se întâmpla acum şase ani nu mai este valabil şi acum, măririle salariale din anul 2018 reuşind să îi convingă pe tinerii medici să rămână aici.
Recunoaşte că salariile mici erau într-adevăr un motiv destul de puternic pentru medicii tineri, însă acum, crede el că am ajuns într-un punct în care ar trebui să înceteze practica „plicului“ din partea pacienţilor.
„Eu consider că sunt remunerat în mod corect acum şi regret că încă ne confruntăm cu probleme de acest gen. Totuşi, faţă de acum patru ani numărul pacienţilor care dau atenţii a mai scăzut, însă trebuie să dispară categoric. Nu am făcut medicina pentru bani, nu vreau să am trei maşini şi casă cu cinci etaje“, este de părere medicul.
Îşi aminteşte de cazul unei paciente care înainte de o operaţie a încercat să îi ofere o sumă de bani şi pe care a refuzat-o atât de categoric încât femeia a început să plângă şi a spus că nu s-a mai simţit niciodată atât de ruşinată.
Află povestea completă pe Ziarul de Iași.
Mii de gălățeni au rămas fără apă potabilă din cauza unei lucrări... Incendiu de proporţii în nordul Capitalei. O casă a ars în totalitate...