Medicul Virgil Musta, avertisment pentru întreaga țară! „Se va putea întâmpla și la noi!”

Doctorul Virgil Musta, medicul coordonator al Spitalului COVID-19 din Timișoara, a transmis un avertisment pentru întreaga țară, la debutul unei noi etape a relaxării măsurilor de siguranță ce au fost luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Medicul Virgil Musta, avertisment pentru întreaga țară! „Se va putea întâmpla și la noi!”

Medicul Virgil Musta este șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unde s-au vindecat, până acum, cei mai mulți pacienți români infectați cu coronavirus.

Doctorul a publicat un apel pe grupul online City Doctors, o comunitate care își propune să ajute la îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, în perioada pandemiei.

„Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă! Haideți să privim și să tratăm lucrurile și faptele cât mai echilibrat, așa cum am încercat să fac de fiecare dată, pe toată perioada de până acum a acestei pandemii. 15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate.

Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistența virusului alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (mască și distanțare în spații închise, precum și spălarea regulată a mâinilor)”, a scris medicul Virgil Musta.

Anunțul momentului! Lista completă cu țările din care nu trebuie să mai stai în izolare, la revenirea în România

Potrivit doctorului, faptul că în România evoluția pandemiei a rămas sub control și s-a reușit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie –aprilie în care Italia, Spania și alte țări aveau spitalele total depășite, secțiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminați mureau pe capete pentru că mulți nu mai aveau loc în spitale.

„Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negată, cei care și-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulți și sunt reali. Sigur că majoritatea celor care au făcut forme grave erau persoane în vârstă sau cu alte boli, dar aceste persoane, pentru că s-au îmbolnăvit multe în același timp, cu forme severe, au ajuns să facă imposibilă tratarea tuturor celor care aveau nevoie de îngrijire specială la ATI, iar acest lucru a condus la un număr mare de decese atunci.

Pentru că am avut «norocul» unui decalaj de câteva săptămâni, la noi s-au luat rapid măsuri dure, dar s-a dovedit că nu am ajuns în situația acelor țări, mult mai bine puse la punct medical decât noi. Adică s-a evitat contaminarea în masă, într-un interval scurt de timp, în special în rândurile persoanelor cu risc”, a mai scris medicul Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta: Am putea reveni rapid în situația dificilă de acum două-trei luni

Doctorul Virgil Musta a mai spus că, din punct de vedere economic, este normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar „cu cap”.

Motivul pentru care numărul cazurilor de coronavirus a explodat în România. Nelu Tătaru explică: "S-a accentuat transmiterea"

„O explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situația pe care am reușit să o evităm acum 2-3 luni.

Citește și
Meteorologii anunță vreme deosebit de rece și vânt puternic. În ce regiuni se aștepată lapoviță și ninsoare
Meteorologii anunță vreme deosebit de rece și vânt puternic. În ce regiuni se aștepată lapoviță și ninsoare
Cum arată fetița Elenei Udrea. Eva Maria a crescut și moștenește frumusețea părinților săi
Cum arată fetița Elenei Udrea. Eva Maria a crescut și moștenește frumusețea părinților săi
Un bărbat a prins un aligator imens, dar ceea ce a găsit în stomac l-a lăsat fără cuvinte: „Are în jur de 5.000 de ani”
Un bărbat a prins un aligator imens, dar ceea ce a găsit în stomac l-a lăsat fără cuvinte: „Are în jur de 5.000 de ani”
Mai multe articole

Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca și distanța în spații închise, precum și spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare”, a scris el.

Medicul Virgil Musta: Se observă o creștere a numărului de cazuri de coronavirus. Trebuie să rămânem responsabili

Doctorul Virgil Musta a adăugat că era de așteptat să crească numărul cazurilor de coronavirus în țară și că românii nu ar trebui să intre în panică, ci să rămână responsabili.

„Se observă o creștere a numărului de cazuri în ultimele zile. Era de așteptat o anumită creștere. Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să intrăm în panică. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus pentru că astfel această creștere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin măsuri speciale locale sau sectoriale.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, creșterea exponențială observată acum câteva luni în Italia (dau mereu acest exemplu și pentru că avem mulți români care au legătură directă cu această țară greu încercată), dar și mai recent în Brazilia, India și alte țări se va putea întâmpla și la noi, iar acest lucru ar impune din nou măsuri foarte dure”, a mai scris doctorul Virgil Musta.

Medicul a mai adăugat că „este bucuros” că până acum cei mai mulți români au înțeles corect situația și că are speranța că o înțeleg corect în continuare.

Pippa Middleton a dezvăluit secretul din spatele siluetei sale. Cum reușește sora lui Kate Middleton să se mențină în formă
Pippa Middleton a dezvăluit secretul din spatele siluetei sale. Sora lui Kate Middleton nu ține...
Horoscopul zilei de 23 septembrie 2021. Berbecii trebuie să ia o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 septembrie 2021 aduce multe momente dificile în viața Berbecilor....
Parteneri
Parmigiana de vinete. Rețetă clasică din bucătăria italiană
Parmigiana de vinete este o rețetă din bucătăria tradițională italiană de vinete cu parmezan și cu sos de roșii. Pe cât de simplă este rețeta, pe atât de gustoasă și consistentă.
Catine.ro
Ultimele știri