Live acumAsia Express - Drumul comorilor (r)
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

MIHĂILEȘTI, 14 ANI. Calendarul arăta 24 mai 2004. Ceasul, 5:50. 18 oameni, morți pe loc. După mai multe zile de la tragedie, pompierii încă adunau rămășițe umane din câmp

Ziua de doliu a județului Buzău este 24 mai. Cea mai mare tragedie petrecută, vreodată, pe acele meleaguri, începea dis-de-dimineață, când un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu exploda, lăsând în urmă o mare de resturi împrăștiate pe drumul european 85. Avusese loc prima deflagrație. Calendarul arăta 2004. Ceasul, 5:50. Două minute mai târziu, lucrurile degenerau în ceea ce avea să fie o tragedie. Tragedia de la Mihăilești.

Ziua de doliu a județului Buzău este 24 mai. Cea mai mare tragedie petrecută, vreodată, pe acele meleaguri, începea dis-de-dimineață, când un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu exploda, lăsând în urmă o mare de resturi împrăștiate pe drumul european 85. Avusese loc prima deflagrație. Calendarul arăta 2004. Ceasul, 5:50. Două minute mai târziu, lucrurile degenerau în ceea ce avea să fie o tragedie. Tragedia de la Mihăilești.

Elena Popescu era reporter la stația locală Antena 1 Buzău. Avea de 26 de ani. A mers în ziua fatidică la fața locului, așa cum o făcuse la fiecare eveniment. Făcea echipă cu operatorul Ionuț Barbu, cu un an mai mic decât ea. La cinci dimineața, fuseseră anunțați că ceva grav s-a petrecut la Mihăilești. Au alergat să-și facă meseria, însă fuga lor a fost către moarte.

Elena și Ionuț au fost cei care au ”relatat” prima pagină "românească" în statisticile internaționale negre ale jurnalismului.

Numele corespondenților Antenei 1 stau scrise în Raportul anual al organizației "Reporters sans Frontieres", dat publicității la Paris, la 3 mai 2005, de Ziua mondială a presei.

Ce s-a întâmplat pe 24 mai 2004

În dimineața zilei, la ora 4.56, un camion al firmei Mihtrans din județul Dolj, încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu granulat, a derapat, s-a răsturnat și a luat foc, determinând o explozie la ora 5.47. Două minute mai târziu s-a produs o a doua explozie, devastatoare, care a produs un imens crater în șosea, cu un diametru de 40 de metri și o adâncime de 10 metri.

La fața locului ajuseseră deja mai multe echipaje de pompieri, care încercau să stingă focul produs de deflagrația inițială. Sorin Teşcan este unul dintre pompierii care au văzut totul de la fața locului. Își amintește cu durere despre acel moment care l-a marcat. Este norocos, căci a scăpat cu viață.

”Îmi este greu să vorbesc chiar dacă rănile s-au închis, însă durerea rămâne. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. Era o zi mohorât, ploioasă, parcă de doliu. Aflasem că e un camion răsturnat. Am plecat cu sirene, alarme iar la Mihăileşti am găsit un nor de fum gălbui şi autotrenul răsturnat pe stânga. A coborât radiotelefonistul cu comandantul gărzii de intervenţie ca să facă cercetarea şi să transmită la bază, povestea Sorin Teşcan, pentru Adevărul.

Întreaga încărcătură de îngrășământ chimic transportată a explodat în timp ce pompierii sosiți la locul accidentului încercau să stingă incendiul. A doua explozie l-a surprins pe Sorin Teșcan în timp ce încerca să mai întindă o rolă de furtun. Praful a pus stăpânire pe împrejurimi, iar obiecte și bucăți de pământ zburau în toate direcțiile.

”Nu se vedea nimic din cauza prafului. Am coborât din autospecială şi nu se vedea nimic la jumătate de metru. Apoi am auzit cum cad bucăţi din aer, după care m-am băgat sub cabina autospecialei ca să mă adăpostesc. Am alergat cu ochii întredeschişi, că nu cumva să dea vreo maşină peste mine. Era un TIR oprit, cu parbrizul spart şi bucăţi de pământ pe şosea. Apoi am văzut un om, i-am cerut un telefon, mi l-a dat şi am sunat la dispecerat ca să spun să trimită descarcerarea”, își amintește bărbatul.

În urma exploziei, 18 oameni au murit şi alţi 13 au fost răniţi.

Bilanţul tragic:

Alin Magearu, 37 de ani, Buzău

Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat

Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti, Buzău

Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzău

Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău

Emil Şerbu, Valea Râmnicului, Buzău

Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău

Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău

Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti, Buzău

Ionuţ Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău

Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău

Marian Ailincăi, 26 de ani

Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Ruşeţu, Buzău

Râca Ionescu, 34 de ani, din Mihăileşti, Buzău

Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Verneşti, Buzău

Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău

Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău

Roman Marcu Florin, 36 de ani, Craiova, şoferul TIR-ului.

Ancheta, finalizată în timp record, după doar cinci ore de la tragedie

Ancheta a fost finalizată în timp record şi, după doar cinci ore, drumarii au început refacerea şoselei, chiar dacă rămăşiţe umane au mai fost găsite chiar şi după câteva zile pe câmpurile din apropiere.

Vinovaţi de producerea accidentului de la Mihăileşti au fost doi administratori ai unor firme de transport: Ionel Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Guna, patronul Mihtrans SRL, şi fostul director al combinatului Doljchim Ion Gherghe. După ani de procese, cei trei au fost condamnaţi la patru ani de închisoare şi plata unor despăgubiri. Durerea, însă, rămâne pe veșnicie...

Surse: stiridebuzau.ro, Agerpres, Adevărul

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro