Live acumFilm: Păcală
Prime Time 20:30Adela

Avertisment pentru români! Mii de medicamente româneşti au dispărut de la raft! Ce se întâmplă

Pacienţi români a căror viaţă atârnă de un fir de păr ar putea rămâne fără tratamentul vital. Mii de medicamente româneşti ar putea să dispară de pe piaţă. Producătorii români ameninţă că vor închide fabricile din ţară pentru că nu mai fac faţă taxelor impuse de stat.

Numeroase medicamente ar putea fi retrase de pe piață

sursa foto: ziarulamprenta.ro

În plus, preţurile materiei prime cumpărate din China au explodat din cauza epidemiei de Coronavirus.

MEDICAMENTELE ROMÂNEȘTI, ÎN PERICOL

Virusul fără leac din China a blocat importurile de materie primă în industria farmaceutică de la noi. Pe piaţa neagră, preţurile au crescut cu 500% în ultima lună.

Producătorii din ţară nu vor mai avea materiile prime şi excipienţii din care se fac medicamentele şi nu vor mai putea pune pe piaţă medicamentele respective. Şi aceasta nu este singura problemă.

Peste 2.000 de medicamente româneşti generice nu se mai găsesc pe rafturile farmaciilor. Producătorii din România arată cu degetul spre taxa clawback, considerată principala vinovată pentru lipsa de medicamente din farmacii şi spitale.

citește și: Copilul de patru ani de la Pitești a murit din cauza anesteziei: ”Cocktailul de medicamente i-a provocat un stop cardio-respirator și insuficiență de urgane!”

Practic, producătorii trebuie să returneze statului o parte din profitul obţinut din vânzarea medicamentelor compensate. Producătorii cer Guvernului să plafoneze taxa clawback la 25% pentru medicamentele inovative şi la 20% pentru cele generice.

CRIZĂ DE MEDICAMENTE

Altfel, spun ei, multe produse româneşti nu se vor mai fabrica, iar producătorii străini ar putea să nu facă faţă cererilor.

De exemplu, un medicament românesc pentru afecţiuni cardiovasculare costă în farmacii 3 lei şi 11 bani, în timp ce un produs similar străin este de 4 ori mai scump.

Această criză poate fi extinsă şi pentru alte medicamente chiar făcute de producători străini. Pacientul nu va mai avea acces la medicamente din categoria celor mai ieftine.

Printre medicamentele care ar putea să dispară din farmacii se numără şi tratamente pentru boli grave: cancer, afecţiuni neurologice şi cardio-vasculare.

Recomandari