Antena Căutare

Ministerul Sanatatii a intrerupt vaccinarea anti-TBC. Peste 100 de copii au ajuns la spital cu reactii adverse

Autoritatile romane au mai facut un experiment. Unul pe sanatatea nou-nascutilor. Cu doar cateva ceasuri in urma, Ministerul Sanatatii a anuntat ca opreste vaccinarea anti-TBC cu serul din import. Decizia a fost luata dupa ce peste o suta de copii au ajuns la spital cu reactii adverse. Romania ramane astfel fara vaccin, desi are o treime dintre bolnavii de TBC din Europa.

Micuta Antonia are numai cinci luni si mare parte din ele si le-a petrecut prin spitale. Azi se externeaza, insa greul nu a trecut. La Institutul de Pneumoftiziologie din Bucuresti sunt cel putin zece copii cu aceeasi problema. Oficial, in toata tara, sunt 115. Iar totul se datoreaza unui vaccin din import, mult mai agresiv decat cel romanesc - care nu se mai fabrica din 2009.

Era insa singurul de pe piata in momentul in care Romania nu a mai produs propriul ser. Acum, linia de productie de la Cantacuzino e aproape gata. Pentru ca vaccinul romanesc sa intre din nou pe piata mai lipsesc doua milioane de lei.

“O sa rezolvam si problema asta, este in discutie, acum tratam situatia care o avem in fata ca s-o rezolvam cat mai repede, sa fie reluata vaccinarea in mod corect”, spun oficialii.

Un vaccin important intr-o tara care are o treime dintre bolnavii de TBC ai Europei si in care rata mortalitatii provocata de aceasta boala e de sapte ori mai mare fata de media europeana. Vaccinarea va fi oprita cel putin doua saptamani, pana cand expertii europeni vor decide daca serul este sau nu sigur pentru populatie.

foto: Intact Images

Taximetrist din Braila, mort de beat la volan. Politistii l-au dus pe targa la spital... Observator Special: Imparatul Iulian, Regele Cioaba si bulibasa Marin, triumviratul rromilor >> Intr-o lume cu leg...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x