Antena Căutare

Ministerul Sănătății. Apa robinet din București nu trebuie băută sau utilizată la gătit până când?

Ministerul Sănătății. Apa robinet din București nu trebuie băută sau utilizată la gătit până când? Află din articolul a1.ro, până când nu trebuie băută sau utilizată la gătit apa de la robinet din București. Avertizare Ministerul Sănătății privind calitatea apei potabile din București

Apa potabilă | cetateanul.net

Ministerul Sănătății informează cetățenii din București cu privire la calitatea apei potabile. Distribuitorul de apă potabilă pentru București a folosit o cantitate mare de clor pentru tratarea apei. Această cantitate de clor a fost necesară din cauza poluării cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive a zăpezii. Poluarea a avut loc pe 29 ianuarie 2019.

Din cauza acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019, Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București( DSPMB) a primit mai multe sesizări de la locuitorii din sectoarele 5 și 6 ale capitalei, cu privire la calitatea apei potabile. În urma acestor sesizări, personalul de specialitate a decis recoltarea mai multor probe din rețeaua de apă potabilă din aceste două sectoare.

Rezultatele probelor de laborator indică faptul că valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total depășesc limitele stabilite de legislația în vigoare. Specialiștii INSP în domeniul apei potabile spun că rezultatele parțiale nu trebuie să îngrijoreze populația Bucureștiului.

Ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății ne arată că în cazul consumului de apă hiperclorinată, nu există riscul de apariție a unor efecte cronice asupra sănătății. Valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului poate să determine apariția disconfortului organoleptic, adică doar gust și miros modificat. Organizației Mondiale a Sănătății ne asigură că nu există alte efecte pe termen lung.

Articolul continuă după reclamă

Indiferent de toate acestea, specialiștii nu recomandă locuitorilor capitalei să folosească apa potabilă pentru igiena personală, băut sau prepararea hranei până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate. Se recomanda utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut”.

DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.

Apa Nova menţiona, miercuri, 30 ianuarie, într-un comunicat de presă, că parametrii de calitate ai apei potabile sunt în limita legală, şi că mirosul de clor va dispărea în cursul după-amiezii.

La rândul său, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recomandat prudenţă în folosirea apei de la robinet. Apa, prin fierbere, măreşte concentraţia de clor, iar gustul se simte mult mai pregnant. În acelaşi timp, Pintea a afirmat că a recomandat, nu a obligat populaţia să nu folosească apă de la robinet, subliniind că nu a spus nicio clipă că apa nu ar fi potabilă.

"Am recomandat, nu am obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet nici pentru igiena personală, nici pentru consum, dar am recomandat şi am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele. Pentru testarea pentru metale grele şi microorganisme durează un anumit timp, de aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu un nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. De altfel, DSP în cursul dimineţii a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3, acolo nu au fost probleme", a spus ministrul Sănătăţii.

Sursă foto: cetateanul.net

Sursă de informare: ms.ro, agerpres.ro

Școlile și grădinițele rămân închise. Lista revizuită a zonelor în care unitățile școlare se închid din cauza gripei... Se scumpește căldura pentru sute de mii de români! Până la cât crește prețul gigacaloriei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x