Antena Căutare

Ministrul Finanţelor a făcut anunţul: Lege nouă pentru concedii şi pentru mame!

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că a găsit o soluţie ca nimeni să nu piardă bani cât se află în concediu medical sau postnatal, din cauza modificării cuantumului de contribuţii sociale datorate. Va plafona superior CAS pentru cazul acestor concedii.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că a găsit o soluţie ca nimeni să nu piardă bani cât se află în concediu medical sau postnatal, din cauza modificării cuantumului de contribuţii sociale datorate. Va plafona superior CAS pentru cazul acestor concedii.

"Nimeni nu va pierde bani când stă în concedii medicale. Până acum se plătea contribuţie de asigurări sociale de 35% la salariul mediu brut pe economie. Noul mecanism cere CAS de 25% din indemnizaţia de concediu. În practică, mulţi salariaţi pierdeau bani. Vom propune un act normativ prin care vom plafona superior această sumă. Adică suma de plată nu va putea depăşi nivelul cerut anul trecut", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, la Romania TV.

Cei care au intrat în astfel de concedii şi sunt obligaţi de legea în vigoare să plătească mai mult, vor face o regularizare şi îşi vor recupera banii, a mai spus ministrul.

OUG 3/2018 prevede că brutul la care se face anul acesta calculul contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor aflate în concediu medical sau în concediu postnatal nu mai este legat de nivelul salariului mediu brut pe economie, ci se ia în considerare întreg brutul salariatului.

Pentru această manevră, guvernul a modificat articolul 139 din Codul Fiscal.

Aşadar, din februarie, în cazul concediilor medicale (şi a altor concedii pentru care care există indemnizaţie de asigurări sociale de Sănătate) baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut realizat din salarii și venituri asimilate salariilor.

Până atunci, Codul fiscal prevedea că baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale era suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

BAC 2018. Noile probe orale, o provocare pentru elevi. CALENDARUL COMPLET AL EXAMENULUI!... POSTUL PAŞTELUI 2018. SĂRBĂTOARE MARE, toţi creştinii trebuie să facă asta sâmbătă, înainte de LĂSATA SECULUI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x