Antena Căutare

Neagu Djuvara a trăit 101 ani. Trei MIRACOLE din viața lui

Istoricul, filosoful, diplomatul şi scriitorul Neagu Djuvara a murit la 101 ani. Intr-un interviu, a povestit trei miracole care i s-au intamplat in viata.

Istoricul, filosoful, diplomatul şi scriitorul Neagu Djuvara a murit la 101 ani. Un aristocrat, ce s-a născut în timpul Primului Război Mondial, a fost pe front în cel de al doilea şi şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în pribegie, a trăit și miracole. Le-a povestit recent, într-un interviu.

Neagu Djvara își serba ziua de naștere de două ori, pe 18 august pe calendarul vechi şi pe 31 august conform noului calendar. Răspundea prompt solicitărilor celor care doreau să învețe istorie de la un om care a trăit-o și a povestit-o excelent.

Printre memoriile sale s-au strecurat minuni, susține acesta, într-un interviu acordat revistei Elle, și se cade a fi consemnate iar și iar...

„Nu am participat la istorie, dimpotrivă, am fost ca un păi pe valurile oceanului – din proprie inițiativă n-am apucat să fac aproape nimic. Însă întîmplările, coincidențele din viața mea sint destul de extraordinare.

De pildă, din cauza unor întîmplări cu totul neprevăzute, mama, împreună cu fratele meu și cu mine, am ieșit din Petrograd (cum se numea pe atunci orașul Sankt Petersburg) exact în ziua în care bolșevicii au preluat puterea. Acesta a fost primul miracol din viața mea. Aveam pe-atunci un an și sunt, deci, complet „nevinovat” de această faptă. Situația era absolut dramatică! Mama era înnebunită, a fost imobilizată la Petrograd o lună, din cauza unei confuzii de nume (privind pe tînăra noastră guvernantă elvețiană), timp în care situația se de­grada văzînd cu ochii – a asistat la atacarea pala­tului regal de către bolșevici.

Neagu Djuvara a trăit 101 ani. Trei MIRACOLE din viața lui

În fine, în ziua în care rușii s-au lămurit de confuzie, un director de la Ministerul de Interne i-a cerut scuze mamei și i-a spus să vină a două zi că să-i dea pașapoartele ”Dar să veniți devreme, că mîine bolșevicii iau puterea!” Asta e un lucru de-ți stă mintea-n loc! Care va să zică, un director de la Interne știa că a două zi bolșevicii vor prelua puterea. În fine, noi, copiii, am rămas la hotel, împreună cu bona, iar mama s-a dus după pașa­poarte și, cînd a ieșit de-acolo și a vrut să treacă podul peste Ne­va, ca să ajungă la noi, toate podurile erau deja ocupate de Armata Roșie. Mama a crezut că înnebunește de teroare. Pînă la urmă a reușit să treacă, cu ajutorul unui ofițer rus. Asta a fost un prim miracol din viața mea, de care sînt totalmente nevinovat.

Un al doilea miracol este acela că în timpul războiului am fost rănit ușor, la timp, ca să zic așa, pentru că foarte curînd regimentul meu a fost măcelărit, nu decimat, fiindcă asta înseamnă să moară unul din ze­ce, or la noi a fost invers, au murit sau au fost răniți nouă din zece, în acea lună de asediu asupra Odessei.

Neagu Djuvara a trăit 101 ani. Trei MIRACOLE din viața lui

Un al treilea miracol a fost acela de a fi trimis tocmai eu într-o misiune diplomatică la Stockholm în noap­tea de 22 spre 23 august 1944. Deci iarăși m-a luat Dumnezeu de păr și m-a scos din primej­die. Altfel, incontestabil, aș fi fost nenorocit – toți colegii mei de la Ministerul de Externe, mai cu seamna cei care participaseră la pregătirea lui 23 August, au ajuns în pușcărie. Eu am fost salvat: nu m-am mai întors în țară. Astea sînt, că să spun așa, participări la istorie cu totul involun­tare. Un singur gest voluntar am avut, atunci cînd am acceptat să plec în Africa, a povestit Neagu Djuvara, potrivit sursei mai sus citate.

sursa: elle, vip 24, historia.ro, descopera.ro

Citește și: Neagu Djuvara a murit! Poveste de IUBIRE cu gust amar. Înşelat de soţia franţuzoaică şi îndrăgostit nebuneşte de o româncă: "Nu am ajuns la împreunare, soţia mea, însă, a picat"

Citește și: Istoricul Neagu Djuvara a încetat din viață la 101 ani

Citește și: „Ce dovadă ai că există Dumnezeu? Nici una!” Neagu Djuvara, confesiuni despre credință

Virus gripal mortal în România! Este al patrulea deces din această iarnă: Medicii avertizează românii să se protejeze... Știai că există un pod al lacătelor de iubire? Valentine’s Day se apropie, poate ajungi și tu aici!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x