Antena Căutare

Nelu Tătaru, anunț de maximă importanță: Ce se întâmplă de la 1 iulie dacă situația coronavirusului evoluează spre bine: "Transmiterea comunitară este mică în România"

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că după această a treia relaxare a restricţiilor de prevenire a răspândirii COVID-19, este de aşteptat o creştere a cazurilor înregistrate, însă se speră că aceasta nu va fi exponenţială şi că evoluţia în următoarele două săptămâni va fi favorabilă, astfel încât pentru 1 iulie să se poată avea în vedere şi alte măsuri de relaxare.

Nelu Tătaru, anunț de maximă importanță: Ce se întâmplă de la 1 iulie dacă situația coronavirusului evoluează spre bine: "Transmiterea comunitară este mică în România"

Ar putea urma o relaxare mai mare din 1 iulie

"Putem vorbi de cazuri noi apărute într-o comunitate, pe transmitere comunitară. Sunt diverşi agenţi economici care şi-au testat angajaţii odată cu reluarea lucrului şi atunci s-au găsit mulţi pozitivi, ca atare a crescut şi numărul de internări în judeţul Braşov. (...) Dacă gestionăm un număr de cazuri sub 200, uneori au fost şi sub 150, de cinci zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320 ieri.

Am gestionat şi două weekenduri prelungite, am gestionat şi două perioade cu măsuri de relaxare, astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare - va creşte în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponenţial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv şi în concordanţă cu regulile pe care le-am impus. (...) În măsura în care vom avea respectarea precauţiilor distanţării sociale şi a celor noi pe care le-am impus, vom avea o creştere progresivă, dar gestionabilă de către noi. În măsura în care avem o evoluţie favorabilă în următoarele două săptămâni, putem gestiona să ne gândim şi la alte măsuri de relaxare, după 1 iulie.

Asta înseamnă o creştere mică a numărului de cazuri de la o zi la alta, adică 50, nu mai mult, şi să le putem gestiona alternativ, urmând ca după aceste două săptămâni să avem o constanţă a numărului de cazuri noi, chiar scădere", a afirmat ministrul Tătaru, într-o declaraţie la postul tv Antena 3.

Articolul continuă după reclamă

Rafila, speriat de ceea ce se întâmplă: "Nu este nicio regie!! Nu am mai avut așa ceva de mult". Medicul trage un semnal de alarmă românilor sceptici față de numărul îmbolnăvirilor


Se urmărește ransmiterea comunitară a virusului, de care depinde cel mai mult evoluţia măsurilor de relaxare.


"Tot ce am relaxat până acum sunt măsuri care pot fi gestionate uşor, contracarate ca efecte negative, iar dacă aceste măsuri vor merge favorabil, putem să ne gândim şi alte măsuri după 1 iulie. După cum ştiţi, la evenimente private aveam 8 într-o locuinţă, acum sunt 20, în exterior erau 16, acum sunt 50. Mergem progresiv pentru a tatona transmiterea comunitară, ea este şi cea care ne dă şi evoluţia măsurilor de relaxare", a declarat Tătaru.


Potrivit ministrului Sănătăţii, în ţară cinci centre de testare funcţionează, în acest moment, la capacitate maximă, însă funcţionale la nivelul ţării sunt în total 99 de puncte de testare, cu o capacitate cumulată de 15.500 de teste pe zi.

Fake-news URIAȘ în România: "Un tir plin cu cadavre, depistat în Capitală. 250 de persoane decedate ar fi murit de covid"


"Testele - noi în acest moment avem 99 de puncte de testare cu o capacitate de 15.500 de teste pe zi. Sunt cinci centre mari care au rutină, până la maximul aparatelor, restul centrelor sunt apărute în timp sau după panta descendentă a pandemiei. (...)

În acest moment avem teste care se fac în timpul săptămânii, în weekenduri. Aceste testări sunt corespondent cu numărul de testări făcute sau cu numărul de prezentări la UPU.

Ştim bine că sâmbăta şi duminica aceste prezentări sunt în număr mai scăzut, iar recoltările de la Direcţiile de Sănătate Publică şi de la spitale se fac mai reduse, de asta aveam astăzi 166 de cazuri noi, după testările de ieri. Vedem în zilele următoare. Noi gestionăm zilnic fiecare rezultat, dar şi la o săptămână. Suntem totuşi după 6-7 săptămâni, la o săptămână care a fost în creştere. Vedem ce va urma în această săptămână", a evidenţiat Tătaru.



De asemenea, ministrul Sănătăţii a menţionat că în România transmiterea comunitară a virusului este de o frecvenţă joasă faţă de alte ţări europene, iar ţara noastră este "undeva la mijloc" în privinţa răspândirii virusului faţă de alte state din Europa.

El a arătat că renunţarea la restricţiile de circulaţie în relaţiile cu ţările europene se va putea extinde şi la alte state, după următoarea evaluare, care se va face peste 7 zile, însă se pot şi impune noi restricţii dacă evoluţia din unele ţări sau din România nu este favorabilă.

Primul președinte din lume care a murit din cauza coronavirusului. Șeful statului Burundi a pierdut lupta cu virusul Covid-19



"În acest moment noi suntem la acel indice de 8,50, sunt ţări ca Italia, Franţa, Spania, Belgia, Suedia, Marea Britanie, care sunt cu mult peste noi. Noi suntem undeva la mijloc, cu o transmitere comunitară joasă în acest moment, dar trebuie să gestionăm foarte bine măsurile de relaxare, putem ajunge la o transmitere comunitară accentuată", a subliniat ministrul Tătaru.

Fake-news URIAȘ în România: "Un tir plin cu cadavre, depistat în Capitală. 250 de persoane decedate ar fi murit de ... Vrancea: Doi morţi şi 11 răniţi după ce un microbuz şi un autoturism s-au ciocnit...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x