-invatamantul obligatoriu va fi pana la varsta de 16 ani, varsta legala de la care se poate munci. Astfel, clasa pregatitoare si clasa a IX-a se vor adauga invatamantului obligatoriu.
-Forma de evaluare de dupa cele zece clase obligatoprii va fi evaluarea nationala transcurriculara, ceea ce inseamna ca nu se vor mai da examene pe discipline separate, ci unul singur, complex, din mai multe discipline. premierul Boc spune miercuri la Iasi ca acest tip de evaluare "va fi centrata pe cele opt competente cheie recunoscute la nivelul UE".
-in invatamantul preuniversitar, numarul orelor si curicula scolara se vor reduce cu 25%. Astfel, la scoala primara, numarul orelor obligatorii se va reduce de la 25 la 20, iar la gimnaziu de la 30 la 25, pe saptamana.
-Va fi introdus sistemul "scoala dupa scoala", in care elevii vor fi supravegheati de dascali la efectuarea temelor.
-Universitatile vor fi impartite in trei categorii: cele care ofera licenta, cele care ofera licenta si master si cele care ofera toate cele trei niveluri de studii universitare: licenta, master si doctorat.
-Alegerea rectorului unei universitati se va face de catre o echipa din care vor face parte atat membrii ai respectivei universitati - in proportie de 50%, precum si personalitati din afara universitatii respective. Mai mult, un sfert din senatele universitatilor vor fi alcatuite din studenti.
Proiectul noii Legi a Educatiei va fi publicat pe site-ul www.edu.ro si va fi supus dezbaterii publice, dupa care va fi aprobat de catre Guvern, care il va inainta Parlamentului pentru dezbatere si aprobare.