Gara din Botoşani, una dintre clădirile emblematice ale judeţului şi ale ţării, va fi restaurată. Doar că nu va mai fi folosită în scopul iniţial. De la glorie la ruină şi înapoi la locul binemeritat în istorie! Gara din Botoşani, una dintre clădirile emblematice ale judeţului şi ale ţării, va fi restaurată.
Doar că nu va mai fi folosită în scopul iniţial. O altă gară, mai modernă, va prelua sarcina de a primi şi petrece călătorii grăbiţi. Gara lui Eminescu însă, aşa cum mai este cunoscută, va rămâne acolo. Ca o piatră de hotar care să aducă aminte oamenilor că, altădată, pe aici treceau regii, artiştii, bogaţii şi sărmanii deopotrivă.
Gările sunt martorii tăcuţi ai istoriei. În pereţii lor rămân însă toate poveştile, toate despărţirile, toate regăsirile. Gara din Botoşani este o enciclopedie mută a trecutului. A primit regi şi sărmani, deopotrivă.
Imaginaţi-vă doar forfota din urbea Botoşanilor la sfârşit de veac 19. Trăsurile veneau şi plecau. Duceau muşterii grăbiţi spre gazdele lor. Aduceau în grabă călători întârziaţi. A fost prima gară construită în oraş. Pentru prima linie ferată ale cărei şine răzbeau spre nordul ţării.
A deservit vreme de mai bine de un secol oraşul. Cum a ştiut mai bine. A venit însă vremea să lase această sarcină în seama unei clădiri mai noi. Mai moderne. Bătrâna gară însă nu va fi dată uitării.
Momentan însă, se lucrează de zor pentru ca gara să recapete gloria de altădată. Putea să cadă în uitare, ca multe alte clădiri încărcate de istorie. La Botoşani însă, indiferent câte gări se vor mai ridica, cate trenuri vor trece, câţi oameni vor păşi grăbiţi spre vagoane, gara veche rămâne puntea dintre atunci şi acum. O pagină vie a istoriei
Urmăreşte ediţiile integrale ale Observatorului Special pe AntenaPlay.ro!