Antena Căutare

Observator Special: Cum sa va feriti de furtul de identitate

Avem o carte de identitate, ce facem cu ea? O protejam cat putem mai bine, pentru ca reprezinta propria noastra viata. O viata pe care, insa, un escroc ne-o poate sufla de sub ochi. Se numeste furt de identitate si se practica de ceva vreme si in Romania. Si atunci cum procedam daca cineva ne cere datele personale pe strada, sub pretextul realizarii unui sondaj, de exemplu? In niciun caz nu le furnizam, pana cand nu avem o confirmare oficiala ca sondajul este real, iar cei care il realizeaza sunt manati de bune intentii.

Doua intrebari simple si o tema bine aleasa sunt mai mult decat destul pentru ca romanii sa-si dezvaluie datele de identitate. Nu dureaza mult, maximum un minut, pentru ca oamenii sa fie convinsi ca sunt consultati pentru o problema de maxima importanta pentru tara.

Vasile Rotaru stie cel mai bine ce problema e cu CNP-ul. Asa a ajuns la tribunal. Numele sau apare in doua dosare dupa ce o persoana ramasa neidentificata i-a folosit datele pentru a pretinde ca este fiul nelegitim al lui Sergiu Nicolaescu.

“A fost surprindere la inceput, apoi amuzament apoi ingrijorare pentru ca mi-am dat seama ca cineva imi foloseste datele", spune Rotaru.

Dar, in ciuda mediatizarii acestui caz, romanii nu au nici cea mai mica strangere de inima atunci cand li se cere sa arate buletinul.

Din 10 romani chestionati de reporterii de la Observator, cinci au acceptat sa-si divulge datele personale fara sa clipeasca. Asta in ciuda faptului ca cei de la Evidenta Populatiei ne sfatuiesc sa avem grija ca de ochii din cap de cartile noastre de identitate si sa nu le prezentam oricui ne inspira incredere. Cine stie, poate tanarul binevoitor care va copiaza datele nu este atat de bine intentionat precum credeti.

Observator Special: Aventuri pe linia mortii. Pietonilor le place sa traiasca periculos... Observator Special: Robotii viitorului vor modifica dramatic piata fortei de munca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x