- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Greselile apartin unor medici, unor magistrati sau unor simpli functionari publici. In cifre, la sfarsitul anului 2011, dintre cele 155.000 de dosare aflate la CEDO, aproape 13.000 erau depuse de romani. Dar ce se intampla cu cei ale caror greseli produc gauri in bugetul de stat? Nimic. Profeseaza in continuare, deci au ocazia sa comita noi erori.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a devenit, in ultimii ani, locul in care romanii incearca sa-si gaseasca dreptatea. Sunt mii de cazuri: de malpraxis, de erori judiciare, de nedreptati comise de magistratii din instantele de la noi.
La sfarsitul lui 2011, din tarile europene, Romania era pe primul loc. Cel mai condamnat stat la CEDO din Uniunea Europeana. Iar asta inseamna zeci de procese castigate anual de romani impotriva propriului stat. Adica milioane de euro platite de la buget pentru a repara greselile facute de angajati ai statului.
Dar ce reclama romanii? Reclama de toate si platim pentru aproape toate. Sa luam, spre exemplu, cazul bacauanului Gabriel Hulea. In septembrie 2005 a dat statul in judecata pentru ca Ministerul Apararii Nationale, institutia in care lucra la acea vreme, nu i-a permis sa intre in concediu de crestere a copilului, cu toate ca legile din Romania permit acest lucru. Curtea Europeana a Drepturilor Omului i-a dat castig de cauza, ce-i drept, dupa 7 ani de procese, iar Gabriel Hulea trebuie sa primeasca - din partea statului roman - 8.000 de euro, daune morale.
Stelian Ogica a apelat si el la CEDO, dupa ce a fost batut, incarcerat si privat de potul de la loterie pe care il castigase. Ogica a dat in judecata statul roman pentru rele tratamente si pentru ca a fost incarcerat pe nedrept. Si, din nou, Curtea de la Strasbourg a obligat tara noastra sa platesca 8.000 de euro.
"Nici un avocat nu-si explica ca am fost arestat pe o sustinere publica ca am avut un bilet si l-am pierdut. Practic asta am facut. Si de aici a plecat toata povestea, pentru ca in mod normal, daca-mi lasau ancheta sa se desfasoare in mod procedural cu siguranta faceam dovada ca biletul a trecut pe la mine”, spune Stelian Ogica.
Anul trecut, dupa 12 ani de la bataia luata de la politisti chiar in sediul sectiei de Politie, si buzoianului Silviu Rosioru i s-a facut dreptate la Strasbourg. Daune morale platite de statul roman? 12.000 de euro pentru ca a fost "victima unei nedreptati facute de justitie".
Si tot asa, in doi ani, statul a acordat despagubiri de 12 milioane de dolari. De unde au venit acesti bani? De la noi, contribuabilii. Statul nu a recuperat mai nimic de la cei care au stat la originea proceselor de la CEDO.
Articolul 12 din ordonanta care prevede participarea Romaniei la procedurile in fata CEDO “spune” asa: “statul are drept de regres impotriva persoanelor care prin activitatea lor, cu vinovatie, au determinat obligarea sa la plata sumelor stabilite prin hotararea curtii”.
Statul a platit sume enorme in ultimii ani si din vina medicilor, specialisti care au nenorocit pe viata oameni tineri si sanatosi. Pacienti care si-au cerut dreptatea in instanta. Cel mai cunoscut caz de malpraxis din Romania este cel al doctorului Naum Ciomu, cel care a sectionat penisul pacientului sau, Ion Jiga. Costurile? 500.000 de euro, pe care Primaria Capitalei trebuie sa-i plateasca barbatului, impreuna cu medicul.
Banii au venit, dar mult prea tarziu. “Ani de zile de cand ma chinui si de cand ma chinuie si stresul este, n-am cuvinte sa spun cat stres este, cata durere este in sufletul meu”, spune victima.
Si in cazul copilului ars in incubator la Maternitatea Bucur sau in cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti statul trebuie sa scoata din visterie sume importante, adunate, cum e normal, din banii nostri.
Medicii, prea speriati ca sa mai ia spaga dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Rutier... O manastire de maici din Maramures a fost facuta scrum. Flacarile au fost stinse dupa trei ore...