Antena Căutare

Civilizație ca-n vest! Orașul din România unde nu se plătesc taxe și impozite

Dacă în cea mai mare parte din țară, investitorii străini se feresc să "poposească" la noi în țară, există în oraș, în vestul României, care reușește să treacă peste obstacolele date de instabilitatea politică sau de birocrație. În Oradea, lucrurile se fac precum în vest, astfel că economia locală a devenit, în doar câțiva ani, înfloritoae.

Dacă în cea mai mare parte din țară, investitorii străini se feresc să "poposească" la noi în țară, există în oraș, în vestul României, care reușește să treacă peste obstacolele date de instabilitatea politică sau de birocrație. În Oradea, lucrurile se fac precum în vest, astfel că economia locală a devenit, în doar câțiva ani, înfloritoare.

Oradea a reuşit să atragă investiţii de milioane de euro de la zeci de firme, odată cu construcţia primului parc industrial din oraş, informează capital.ro. Investiţia în acesta depăşeşte 20 de milioane de euro, jumătate din bani provenind din fonduri europene. După dezvoltarea Eurobusiness Park I, lucrurile au mers atât de bine încât autorităţile l-au construit şi pe al doilea, tot cu ajutorul banilor europeni, urmat de alt spaţiu dedicat afacerilor, făcut din fonduri proprii.

“Parcul Industrial din Oradea a fost dezvoltat în două etape, prin Programul Operaţional Regional. Investiţia depăşeşte 20 de milioane de euro: 50% din fonduri fiind contribuţie proprie şi 50% fiind contribuţia europeană. Modalitatea de 50-50 este dată de faptul că este o investiţie care va genera profit”, explică Marius Moş, director al direcţiei de management al proiectelor cu finanţare internaţională, Primaria Oradea.

Rezidenţii Parcurilor Industriale beneficiază de facilităţi fiscale constând în scutirea de impozit pe teren şi clădiri, precum şi scutirea de la plata altor taxe. În acest sens există trei hotărâri de Consiliu Local care reglementează acest lucru.

Pentru investiţiile mai mici de 10 milioane de euro se acordă ajutorul de minimis, iar pentru cele mai mari de 10 milioane de euro se acordă ajutorul regional de stat.

Locatarii parcului industrial: Firma care produce piese pentru BMW, Jaguar şi Porsche

“Dacă ne referim la industria de infrastructură telefonie mobilă, sunt componentemari pe care le găsim instalate în toată lumea prin care Ericsson pune la dispoziţiaproviderilor de telefonie mobila infrastructura de telefonie mobilă. Când discutăm despre industria auto, acolo producem componente de o complexitate mare pentru industria auto şi vă pot enumera câteva exemple: Faist produce pentru clientul mare pompe de ulei care ajung pe toate motoarele BMW din lume. Producem la Oradea componente pentru direcţie asistată electronic, componente care ajung pe maşini Jaguar sau Ford, iar recent am început un proiect foarte inovativ, un proiect ambiţios prin care producem un reductor pentru conceptul Porsche E-Mission”, spune Remus Cotuţ, manager pe Europa, Faist Mekatronic, potrivit startupcafe.ro

Compania are în Oradea 1200 de angajaţi și a ajuns la o cifră de afaceri deaproximativ 80 de milioane de euro, după investișii de peste 70 de milioane de euro.

“În ultima perioadă începem să vedem probleme la nivelul forţei de muncă. Pentru asta ne am extins în urmă cu doi ani aria de unde recrutăm şi de unde aducem personal la Oradea, am extins-o pe o rază de 50 de kilometri. Asigurăm transportul, avem 23 de rute pe care asigurăm transportul ca să ne ducem necesarul de oameni la muncă iar acum suntem foarte, foarte aproape de a lansa un proiect de recrutare a personalului chiar dintr-un alt judeţ”, a menționat Remus Cotuţ.

Surse: capital.ro; startupcafe.ro

COȘMAR „pe aripile vântului” pentru peste 30 de oameni! Ce li s-a întâmplat după ce s-au urcat în baloane cu aer cald... Accident GRAV în apropiere de Aninoasa! A fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x