Antena Căutare

OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România a fost adoptată. Ce trebuie să știi despre acest certificat

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență de implementare a formularului digital de intrare în România. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit explicații referitoare la noua măsură.

Colaj cu Alexandru Rafila și călători Galerie
Alexandru Rafila a anunțat că Guvernul a adoptat OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România | Hepta

Astfel, începând cu 20 decembrie 2021, orice persoană care intră în România, indiferent de cetățenie, trebuie să completeze acest formular digital de localizare. Cei care vor veni în România vor completa Formularul digital care va fi disponibil aici, începând cu 20 decembrie 2021.

Citește și: Legea certificatului verde la muncă, modificată sub alt nume. Ce presupune certificatul STOP Covid-19

Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre implementarea formularului digital de intrare în România

„Este vorba despre adoptarea unui act normativ care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron despre care ştiţi foarte bine avem şi în România deja 11 cazuri. În acest sens, România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene 1212/2021 în ceea ce priveşte instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare timpurie şi răspuns instituit în legătură cu ameninţările transfrontaliere. Nu este un document care împiedică în vreun fel circulaţia.

Dimpotrivă este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi direcţiile de sănătate publică să poată să facă rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun de testare sau de izolare, după caz, a persoanelor infectate. Nu este altceva decât o procedură de identificare rapidă a contacţilor persoanelor infectate”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Acesta a specificat că toți călătorii, indiferent de cetățenie, trebuie să completeze acest formular cu 24 de ore înaite de intrarea în țara noastră.

„Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să completeze, pot să meargă la domiciliu, trebuie să îl completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi dacă cumva nu respectă acest interval”, a mai spus ministrul.

Înainte de a fi adoptată această ordonanță de urgență, premierul Nicolae Ciucă a specificat că va fi o regulă car eîi vizează pe toți cei care vin în România, indiferent de mijlocul de transmoort.

Portalul pentru completarea formularului digital de intrare în Romania va fi disponibil începând cu 20 decembrie 2021

"Din 20 decembrie, persoanele care vin în România trebuie să completeze formularul digital de intrare în țară. Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state ale Uniunii Europene.

Nouă tulpină și situația epidemiologică din țară impun măsuri de protecție cât mai eficiente în România, mai ales că se apropie sărbătorile. Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor apropiați.

Prin intermediul Formularului pentru Localizarea Pasagerilor, vor fi eficientizate anchetele epidemiologice, astfel că echipele DSP vor putea lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetățean infectat.

Formularul este dezvoltat de STS și trebuie completat de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport pentru persoane pe cale rutieră sau navală.

Formularul poate fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară persoanelor autorizate de la punctele de trecere a frontierei. Datele completate vor fi accesate doar de angajații autorizați ai DSP și vor fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice", a explicat Nicolae Ciucă.

(P) O călătorie pentru sufletul tău... Ce alocație vor avea copiii începând cu anul 2022. Tinerii vor primi mai mulți bani din ianuarie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x