Antena Căutare

APSR: Pacientii vor fi obligati sa plateasca toate serviciile medicale

Pacientii vor fi obligati sa-si plateasca toate serviciile medicale, in conditiile in care sistemul de sanatate romanesc nu va mai putea asigura serviciile garantate populatiei, in lipsa unei rectificari bugetare.

Avertizarea a fost transmisa de Alianta pentru Sanatate din Romania (APSR) care sustine ca cele trei guverne au administrat defectuos sistemul de sanatate, lasandu-l fara finantare in trimestrul IV.

"Sistemul de sanatate necesita atentie acum. Este nevoie sa se ia masuri rapide pentru a nu intra in colaps. In acest moment este nevoie de finantare, de o rectificare bugetara, orice alta masura fiind inutila" a declarat Cristian Hotoboc, presedintele APSR.

"Sistemul de sanatate este un sistem inchis, nu putem vedea nicaieri pe site-uri bugetele aprobate si executia bugetara a acestora in timp real. Nu cunoastem cate fonduri au fost cheltuite pana la un moment dat pentru servicii sau pe programe nationale. Trebuie imperios crescuta transparenta cheltuirii banilor publici. Ne intrebam care sunt modalitatile sau solutiile, prin care putem face ca sistemul sa functioneze normal, sa responsabilizam persoanele desemnate in functiile de decizie pentru a lua masurile urgente care sa ne salveze de la acest declin atat ca specialisti si furnizori cat si ca pacienti care cautam sanatatea intr-un sistem bolnav!” completeaza acesta.

"In prezent, pacientul roman nu mai beneficiaza de statutul de asigurat la serviciile de sanatate decat scriptic. Rolul asigurarii de sanatate este sa preia riscul financiar in caz de boala. Practic, trebuie sa platim sume accesibile atunci cand suntem sanatosi pentru a nu mai plati sume mari si inaccesibile in cazul in care ne imbolnavim pe neasteptate. In realitate, decontarile de catre sistemul public de asigurari de sanatate au devenit tot mai scazute, ajungand la cote care nu mai reprezinta acoperirea riscului financiar. Pacientii platesc de cele mai multe ori intre 60 si 100% din contravaloarea serviciilor de sanatate. Motivul principal este subfinantarea grava a sistemului de sanatate, astfel incat s-a ajuns la restrangerea masiva a rolului CNAS in conditiile in care pacientii platesc cotele de contributie la sistem. Care mai este rolul CNAS daca nu ii sunt asigurate fondurile necesare?" a adaugat Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.


Protest in lanturi la Guvern, impotriva exploatarilor cu cianuri de la Rosia Montana... Circa 600 de oameni au fost afectati de focul izbucnit in cartierul nou de langa Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x