Antena Căutare

Circa 600 de oameni au fost afectati de focul izbucnit in cartierul nou de langa Bucuresti

Peste 600 de oameni au fost afectati de focul izbucnit in cartierul nou de langa Bucuresti. Din 50 de apartamente n-a mai ramas nimic. Au ars patru scari, locuinta cu locuinta, bloc cu bloc. Oamenii nu au privit cu disperare doar flacarile. Ei si-au facut curaj si au sarit sa mai salveze ceva.

A ars tot: acte, mobila, pereti, biciclete, jucarii, haine, carucioare, televizoare. Toata viata acestor oameni s-a facut scrum. Veneau linistiti acasa, dupa inca o zi de munca. Dar au ramas impietriti. Un fum gros se ridica deasupra cerului, deasupra caselor lor. In cateva minute, s-a dezlantuit infernul.
Innebuniti de disperare, unii au intrat in foc ca sa salveze cate ceva. Dar au salvat prea putin. Focul s-a extins de la un minut la altul. Rand pe rand, camera dupa camera, 48 de apartamente au ars, iar 48 de familii au ramas in strada. Acolo unde era acoperisul lor, acum se vede cerul.

Dintre resturile carbonizate, oamenii si-au luat, indesate in valize, putinele lucruri care le-au mai ramas. N-au unde sa mai puna covoarele pe jumatate arse. Dar pentru ei, aceasta e acum singura avere.

Au ars complet ultimele doua etaje ale imobilului. Apoi focul s-a strecurat pana jos. La etajul 2, la aproape 30 de metri de inima incendiului, un barbat isi priveste cu amaraciune apartamentul.

Iar unde focul n-a mistuit totul, apa pompierilor a umflat peretii si parchetul. Oficial, sunt pagube de doua milioane de euro. Neoficial, nimeni nu poate masura durerea oamenilor. Unii au dormit la hotel. Altii pur si simplu in strada. Dar cei mai multi n-au dormit deloc.

Ramasi fara case si fara speranta, oamenii asteapta acum un singur raspuns: cine e de vina pentru dezastru? Sunt suparati pe dezvoltator, pentru ca nu a folosit materiale de calitate pentru construirea blocului dar si pe pompierii care au intervenit prea tarziu. Autoritatile fac si ele propria ancheta.

Desi alarma s-a dat repede, pompierii au venit tarziu. Masinile care puteau interveni la inaltime au ajuns abia dupa o ora.

Locatarii spun ca o vecina de la etajul 10 ar fi vazut cum se aprinde peretele bucatariei. Ea ar fi dat prima telefon la 112.

Un scurtcircuit la aparatul de aer conditionat montat pe exterior ar fi declansat prapadul. Scanteile au aprins izolatia usor inflamabila iar flacarile s-au intins cu repeziciune pe fatada blocului. De la un apartament la altul focul s-a extins si prin reteaua de aerisire a blocului, pana la etajele inferioare. Pe scara blocului exista hidrante. Ieri ar fi fost salvatoare, daca nu aveau doar rol decorativ.

Blocul care a ars ca o torta nu este legat la reteaua de alimentare cu apa a Bucurestiului. Desi este locuit de peste o mie de familii, ansamblul rezidential functioneaza de ani buni ca o organizare de santier.

Dupa ce au ingenunchiat ieri neputinciosi in fata dezastrului, doi tineri au aflat azi ca locuinta pentru care vor plati rate inca 35 de ani, e neasigurata.
Pentru locuintele care au fost distruse de incendiu proprietarii au platit intre 40.000 de euro pentru o garsoniera si 65.000 de euro un apartament cu doua camere.

Incendiul care i-a lasat fara tot ce au strans o viata e doar varful iceberg-ului. Dincolo de proiectul frumos ambalat, care le promitea casa mult visata, viata locatarilor e un lung sir de probleme. Pene de curent si electro-casnice distruse, in fiecare saptamana. Alegerea ii costa scump, credite care se intind pe zeci de ani pentru apartamente din care acum nu a mai ramas nimic.

Zeci de locatari au acum aceeasi dorinta: sa plece din locul care pana ieri le-a fost casa.

APSR: Pacientii vor fi obligati sa plateasca toate serviciile medicale... Batranetea in Romania e o pedeapsa aspra! Azilele de stat ofera conditii mizere!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x