Antena Căutare

Palmierii din centrul Bucureștiului, mărul discordiei între primari. Robert Negoiță a trecut peste Nicușor Dan când i-a plantat

Palmierii care au fost plantați de Robert Negoiță în weekend în centrul Bucureștiului l-au enervat pe Nicușor Dan care spune că nu a dat aprobare. Ce decizie a luat primăria generală a Capitalei după gestul făcut de Robert Negoiță.

colaj foto Nicoșpr Dan vorbește despre palmierii plantați în Piața Unirii din București Galerie
Palmierii care au fost plantați de Robert Negoiță în weekend în centrul Bucureștiului l-au enervat pe Nicușor Dan care spune că nu a dat aprobare. Ce decizie a luat primăria generală a Capitalei după gestul făcut de Robert Negoiță. | Captură YouTube

Agenda săptămânii acesteia a fost acaparată de „scandalul palmierilor” din centrul Bucureștiului. Robert Negoiță anunța cu surle și trâmbițe în mediul online că urmează să planteze în weekend palmierii „cu care ne pozăm de fiecare dată când plecăm în afara țării”. Primarul sectorului 3 București i-a plantat, însă cetățenii nu s-au putut bucura prea mult de această nouă investiție pentru că a intervenit Nicușor Dan care a decis să scoată palmierii pentru că spațiul din centrul Capitalei este în proprietatea Primăriei Generale și Robert Negoiță nu ar fi avut voie să intervină acolo.

Robert Negoiță, pe de altă parte, spune că nici nu ar fi avut nevoie de aprobare pentru a planta acolo.

Primăria Sectorului 3, amendată după ce a plantat palmieri în centrul orașului. Prima reacție a lui Robert Negoiță

Într-un videoclip postat de primarul sectorului 3 pe Facebook, el se lăuda cu investiția făcută în centrul Bucureștiului și spunea că abia așteaptă ca palmierii să se obișnuiască cu noul loc în care au fost plantați și să se dezvolte.

„Uitați cu ce surpriză venim. La Piața Unirii avem palmieri deja, colegii pun aceste plante care ne plac așa de mult, cu care ne pozăm de fiecare dată când plecăm în afara țării, în zone mai exotice. Uitați cât de frumoși sunt, cât de bine arată, sunt plante aclimatizate. Tocmai ce au fost plantați, sunt legați sus și o perioadă vor rămâne așa împachetați pentru că trebuie să aibă un confort cât mai bun. Au suferit și suferă la transplantare, au fost aduși de la distanță mare”, a anunțat primarul într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.

Primarul spunea că investiția nu a fost una atât de mare, fiecare palmier costând „până într-o mie de lei bucata cu transport și TVA inclus”.

Însă iată că palmierii nu mai apucă să se obișnuiască pentru că primăria Generală s-a autosesizat și spune că Robert Negoiță nu a primit acordul pentru a planta în centrul Bucureștiului. Mai mult decât atât, Nicușor Dan s-a scandalizat când a văzut palmierii pentru că, spune el, nu este pentru prima dată când primarul sectorului 3 ia decizii de unul singur fără să aștepte aprobarea primăriei generale.

Primăria Sectorului 3 a fost amendată de primăria generală cu suma de 10.000 de lei după ce Robert Negoiță a plantat ilegal palmieri în centrul Capitalei.

„Sâmbătă a venit polția municipiului București trimisă de mine și a găsit un cetățean bulgar care coordona niște cetățeni nepalezi care nu avea niciun act și plantau acești palmieri. Nu se potrivesc deloc în București. Nu este o țară exotică, suntem, totuși, la kilometrul 0 al Bucureștiului și în momentul în care amenajezi kilometrul 0 al Bucureștiului trebuie să te consulți cu niște specialiști, nu poți să vii de capul tău să pui meri. Spațiul verde așa cum este, mai puțin palmierii ăștia, are șanse de a intra în legalitate”, a declarat Nicușor Dan potrivit Euronews.

Nicușor Dan, amendat pentru că nu a plătit parcarea în curtea instituției pe care o conduce. Prima reacție a edilului Capitalei

Enervat de gestul său, Nicușor Dan a pus ca palmierii să fie scoși și înapoiați primăriei de sector.

„E o poveste care durează de câțiva ani. Primarul de la sectorul 3 a făcut lucrări ilegale în acest perimetru atât la trotuarul din fața magazinului Unirea, care a fost reparat de Administrația Străzilor cu câteva luni înainte ca el să intervină. Acele scuaruri sunt la Administrația Străzilor. Primăria București a dispus în această dimineață ca lucrările să revină la starea inițială. Palmierii vor fi scoși azi. De prea mult timp Negoiță profită că legislația e încurcată. PMB are procură împotriva primarului sectorului 3 pentru această amenajare, și totuși el continuă să facă amenajări. Centrul Capitalei nu e nici Dubai, nici grădina cu maimuțe a lui Negoiță. Aceste lucruri trebuie să înceteze de azi”, a declarat Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei.

Prima reacție a lui Robert Negoiță după ce palmierii au fost scoși: „Cei care vor să planteze ceva în oraș sau în afara orașului nu au nevoie de niciun aviz”

„Unii oameni sunt dezorientați în viață, adică răutatea le întunecă mintea. Cei care vor să planteze ceva în oraș sau în afara orașului nu au nevoie de nimic, de niciun aviz, de nicio aprobare, ba din potrivă, fac o chestiune lăudabilă, mai ales în oraș, unde avem nevoie de spații verzi și de cât mai mulți copaci pentru că aerul este poluat pentru că primăria generală nu-și face treaba să avem poduri și pasaje să se poată circula fluent. Soluția este să avem câți mai mulți copaci. Ce e ilegal, e faptul că cineva și-a propus să scoată niște copaci deja plantați, dar de plantat este abosolut legal”, a declarat Robert Negoiță pentru Euronews.

Ce spun peisagiștii despre palmierii plantați în centrul Bucureștiului

Peisagiștii contactați de Digi 24 spun că Robert Negoiță a încălcat hotărârea potrivit căreia orice modificare adusă orașului care schimbă imaginea, are nevoie de aviz din partea mucipalității. Mai mult, ei spun că palmierii nu vor rezista la iarnă chiar dacă vor fi împachetați.

„Administrația publică locală care a făcut plantarea a găsit un plan de marketing a al unei companii din Bulgaria, dar nu am văzut toată Bulgaria plină de palmieri și rămăsese doar Piața Unirii în mijlocul Bucureștiului fără. Asta ține și de ideea unui bun simț elementar. Toți înțelegem că palmierii nu vor rezista la minus 20 grade iarna. Nu au rezistat nici la Constanța, nici la Primăria sectorului 4. Varianta împachetării ca să nu înghețe palmierii nu e bună, deoarece plantele mor dacă le îngheață rădăcinile. Nu poți împacheta rădăcinile. În sectorul 4 s-au plantat palmierii cu ghiveci, iar iarna se transportau în sere. Era multă bătaie de cap fără niciun avantaj. Asta este o intervenție care să producă rumoare în spațiul public, nu are legătură cu ce ne trebuie nouă”, a spus Diana Culescu, potrivit Digi 24.

Mario Iorgulescu a ajuns din nou în fața magistraților. Azi află decizia finală în dosarul în care este anchetat pentru ... Cum te escrochează cu metoda “împrietenirii”. Un bătrân din Bacău a rămas fără 8.000 de lei după ce și-a pus încrederea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x