Antena Căutare

De unde vine anul acesta Lumina Sfântă de Înviere. Patriarhia Română anunță că va respecta tradiția de Paște

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim se va respecta și în 2020, în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Anul acesta, însă, vor exista proceduri speciale, anunță Patriarhia Română.

De unde vine anul acesta Lumina Sfântă de Înviere. Patriarhia Română anunță că va respecta tradiția de Paște
Lumina Învierii de Paște | crestin-ortodox.ro

Sfântul Sinod, cu aprobarea patriarhului BOR are un anunţ referitor la tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, pentru care anul acesta vor exista proceduri speciale.

”Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respect distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare”, se arată în documentul transmis de BOR.

Citește și:

Ce sumă a donat Patriarhia Română în lupta împotriva Covid-19! Răspunsul așteptat de toți românii

Recomandările BOR pentru noaptea de Înviere

Pentru noaptea de Înviere, Patriarhia recomandă credincioşilor să iasă în balcoane sau în curţi cu lumânări aprinse.

”La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârşeşte slujba Învierii, credincioşii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! şi răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”, recomandă conducerea BOR.

Citește și: Slujbele de Florii şi de Înviere se vor ține în biserici. BOR: "Dragi credincioși, aprindem lumânarea de la candela din casă"

În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineaţa, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

”Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgenţă, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”, avertizează Patriarhia.

Primăria Craiova pune la dispoziţia autorităţilor Sala Polivalentă pentru a fi transformată, la nevoie, într-un spital d... Mureş: Doi turişti, atacaţi de urs în Munţii Călimani, unul dintre ei fiind grav rănit/ Salvamontiştii reamintesc că toa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x