Antena Căutare

Pelerinii au inceput sa soseasca la Iasi, pentru a o praznui pe Sfanta Parascheva

Frigul nu i-a descurajat pe primii pelerini care au stat toata noaptea in curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi. Toti asteapta sa ia parte la Hramul Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si orice sacrificiu merita din plin.

Credinciosii au venit cu sutele, din toate colturile tarii. Ei s-au putut inchina si la moastele Sfantului Teofil cel Nebun pentru Hristos.

Racla cu moastele Sfantului Teofil cel Nebun pentru Hristos au ajuns la Catedrala Mitropolitana din Iasi cu putin timp inainte de miezul noptii. Purtata de un sobor de preoti, condus de Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, racla a poposit vreme de cateva minute printre credinciosi. Evlaviosi si disciplinati, ei au asteptat in liniste si pace sufleteasca, sa atinga sfintele moaste.

Au venit de la sute de kilometri distanta, din Braila, Vrancea sau Bucuresti, stau fara sa manance si fara sa bea apa, totul in numele credintei. Sunt convinsi ca Sfanta Parascheva va face minuni.

Chiar daca afara nu au fost mai mult de 10 grade Celsius, nu s-au descurajat. Au dormit pe cartone si s-au invelit cu paturi si cojoace.

Joi dimineata, racla cu Moastele Cuvioasei Parascheva va fi purtata in procesiune, in jurul catedralei. Ele vor fi lasate, apoi, spre inchinare tuturor credinciosilor. Sfanta Parascheva se sarbatoreste pe 14 octombrie.

Invazia de cersetori

Desi Iasiul este, pentru cateva zile, capitala spirituala a Romaniei, orasul devine si centrul cersetoriei. Sarbatoarea Sfintei Parascheva e prilejul perfect pentru cersetori sa intinda mana si sa castige bani frumosi.

Cele mai bune locuri de cersit sunt deja rezervate, in schimbul unei taxe de protectie. Iar intrusii sunt rapid goniti.

Mila sutelor de mii de pelerini care trec zilele acestea prin fata Catedralei Mitropolitane inseamna pomana. Deci castig serios pentru cersetorii care isi apara locul chiar si cu forta. Pe acest principiu, altii cat traiesc, primesc. Iar castigurile sunt atat de bune, incat exista o adevarata mafie a cersetoriei. Niciun cersetor nu pastreaza intreg castigul pentru el. Plateste pentru protectie, dar si pentru un loc bun. Loc pentru care lupta cu intrusii e apriga.

Acelasi lucru se intampla, peste tot, in tara. In Capitala, copiii cersesc cot la cot cu adultii. De multe ori, castiga mai bine.

Autoritatile nu fac nimic. Pana acum nici macar un singur copil nu a fost luat de langa parintii care-l exploateaza. Politistii ii amendeaza pe cei care ii trimit la cersit si atat. Amenzile raman neplatite, iar minorii tot pe strazi, indiferent de anotimp.

Oradea: Targ de job-uri pentru femeile de etnie roma... Constanta: Doi spargatori de bancomate au fost prinsi in flagrant...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x