Antena Căutare

Pensii ilegale de peste 10.000 de lei lunar

Trei fosti bugetari primesc pensii de serviciu de peste 10.000 de lei lunar, cu toate ca nu au varsta legala de pensionare sau nu au indeplinit stagiul minim de cotizare la bugetul de pensii. Totul a fost posibil gratie legilor care au introdus pensiile de serviciu.

Un fost consilier al Curtii de Conturi, un fost grefier si un fost functionar public parlamentar incaseaza acum cele mai mari pensii din domeniul lor de activitate, desi nu indeplinesc conditiile clasice de pensionare.

Potrivit datelor furnizate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale fostul angajat al Curtii de Conturi primeste o pensie de 15.081 de lei. Intreaga suma reprezinta pensia sa de serviciu, adica 80% din ultimul venit primit inainte de pensionare.
De un calcul similar a avut parte si fostul grefier, care se bucura de un venit de aproape 15.000 de lei lunar. La fel s-a intamplat si in cazul functionarului public parlamentar.

Daca n-ar fi avut o lege speciala de pensionare, cei trei fosti bugetari ar fi trebuit sa lucreze si acum. Gratie unei legi din 2004, un consilier de conturi poate primi 80% din venitul incasat in ultima luna de munca, daca si-a indeplinit mandatul si a implinit 60 de ani. Varsta nu conteaza insa pentru cei care au cel putin 25 de ani vechime in sistem. Ei se pot pensiona mai repede fara a le fi afectat cuantumul pensiei.

Aceleasi conditii sunt prevazute de o alta lege speciala si pentru functionarul public parlamentar. Iar identica este si legea destinata personalului de specialitate din instante, initiata de guvernul Nastase, in 2005.

Potrivit Casei de Pensii, la capitolul "pensie medie" aviatorii ocupa prima pozitie cu 9.185 de lei/luna. Acestia sunt urmati de fostii magistrati cu o pensie de peste 8.500 de lei. Urmeaza consilierii, diplomatii si parlamentarii. Cele mai mici pensii medii sunt platite grefierilor si functionarilor din parlament.

Cutremur de 3,8 pe scara Richter in Vrancea, resimtit si la Bucuresti... Romania, zona seismica cu risc ridicat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x