Antena Căutare

ȘOCANT! "Fructele" din iaurt sunt, de fapt, coloranți obținuți dintr-o specie de GÂNDACI!

Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul, pe langa laptele praf, emulgatori, conţine și "fructe". În poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natur

Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul, pe langa laptele praf, emulgatori, conţine și "fructe". În poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.

Pentru a nu speria consumatorii, producătorul s-a gândit să înlocuiască denumirea standard E120 cu numele real Coșenilă, scrie medicul Gheorghe Mencinicopschi pe blogul său, citat de antena3.ro.

Coșenila este de fapt o specie de gândaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce trăiesc în Mexic, Peru pe anumite specii de cactuși. Din acești gândaci se extrage un colorant roșu aprins, ce apoi este transformat în coșenilă, carmin sau acid carminic. Acesta se poate extrage doar din gândacul femelă.

Pentru a fi extras colorantul natural, femelele sunt ucise prin înecare în apa iar apoi sunt puse la uscare (artificială sau solară). Când ajung la aproxximativ 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obținerea colorantului prin strivire sau stoarcere. În funcție de cantitate și alți aditivi colorantul poate lua mai multe nuanțe de la violet, roșu aprins până la orange. Pentru producere unui kilogram de coșenilă sunt necesare aproximativ 100.000-150.000 de insecte.

ALERTĂ METEO: Ploi, lapoviță și chiar NINSOARE. Vremea se răcește accentuat, începând din această seară... Elevii români obțin premiul I la concursul NASA Ames Space Settlement Design...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x