Costinești este reședința comunei cu același nume din județul Constanța. Stațiunea este dedicată în special tinerilor dornici să petreacă o vacanță la malul Mării Negre.
În acest loc, înaintea costruirii discotecilor și locurilor pentru distracție, care au consacrat Costineștiul, au trăit mici colonii grecești care formau o vatră cunoscută sub denumirea de Stratoni(pe vremmea bizantinilor) și Mangeapunar pe vremea turcilor. Mai târziu grecilor li s-au alăturat Lipoveni și oieri Mocani și Țărani.
Lucrurile se chimbă în perioda 1840–1940 când satul a fost populat și de așa numiții germani dobrogeni, purtând în limba acestora denumirea de Büffelbrunnen (în română Fântâna Bivolilor).
Denumirea de Costinești
Denumirea de Costinești provine de la generalul Emil Costinescu care a cumpărat de la Vasile Kogălniceanu, fiul lui Mihail Kogălniceanu, o suprafață de teren foarte aproape de țărmul Marii Negre, pe care, ulterior, a colonizat-o cu germani. După această colonizare, generalul Costinescu în 1896, a încheiat o înțelegere verbală de arendare a moșiei prin care fiecare primea 5 000 mp, care în 20 de ani treceau în proprietetea coloniștilor. În scurt timp au apărut 48 de case. Numărul caselor din păcate a scăzut după Primul Război Mondial, dar lucrurile au început să se dezvolte iar.
Costinești după instaurarea comunismului
După instaurarea regimului comunist, s-a hotărât transformarea stațiunii Costinești într-o stațiune destinată exclusiv tineretului. În 1949 apare prima tabără destinată tinerilor, iar în 1960 are loc o dezvoltare rapidă a stațiunii datorată numărului tot mai mare de turiști. După inaugurarea taberei internaționale a studențiolor, Costineștiul devine tot mai populat de către străini.
Legenda Epavei din Costinești- Nava Evanghelia
Oricine a fost în Costinești a văzut epava unui vas în apropiere de mamul stațiunii, cu toate acestea puțin știu că nava Evangelia(Evanghelia) a „eșuat” intenționat în acel loc. Nava a aparținut flotei celebrului armator grec Aristotel Socrates Onassis și a „eșuat” chiar în anul în care Onassis a cerut-o în căsătorie pe frumoasa Jacqueline Kennedy soția fostului președinte american John F. Kennedy.
În realitate nava nu a eșuat! Povestea pe scurt este una destul de simplă, proprietarul Evangheliei(Onassis) a plănuit o abandonare a vasului pe mamul Mării Negre deoarece autorizația de navigare expirase de doi ani și pentru a scopate o sumă mare de bani din asigurarea navei, s-a decis înscenarea unei naufragiu în „Golful Francez”(Costinești).
După două încercări de a scoate nava înfiptă în mal, echipa română de intervenție și-a dat seamă că gerecii au plănuit obținerea unei despăgubiri din partea statului român. Legea spune că în cazul în care o navă eșuează pe țărmul unei țări și nu se mai poate aduce în larg, atunci țării îi revine nava și trebuie să plătească proprietarilor despăgubiri. Această lege nu s-a aplicat și în cazul Evangheliei deoarece românii au putut dovedi intenția reală a armatorului grec Aristotel Socrates Onassis.
Legende urbane despre Evanghelia
-nava ar fi fpost plină cu portocale când a eșuat, astfel că la câteva săptămâni după în Constanța se găseau portocale la liber
-altă legendă spune că nava transporta butoaie cu măsline și băuturi alcoolice
-altă legendă spune că gaură mare din nava e făcută da armata care a folosit nava că țintă
-alții spun că gaură a fost făcută de o explozie interioară