Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoaie il implora practic pe premierul Emil Boc sa dea drumul la angajari in sistemul sanitar. "Vor muri oameni in spital daca nu se deblocheaza posturile loc pe loc", a spus acesta cu lacrimi in ochi.
Pe de alta parte, medicii implicati direct in situatie nu mai au timp sa se planga si isi fac bagajele si pleaca din tara.
"Exodul medicilor si blocarea posturilor creeaza o situatie extraordinara. Ministerul Sanatatii este de acord ca avem nevoie de oameni, dar la Guvern posturile sunt blocate. Ei vor la 7 plecari o angajare. Nu am mai vazut asa ceva de 30 de ani, de cand sunt in Sanatate. Spitalele vor deveni niste muzee, pentru ca nu vor mai fi deloc medicii in ele. Boc nu a raspuns la scrisoare. 2000 de medici au plecat deja pana la 1 septembrie. Pana sa intram in UE plecasera 10000. Am pus pe piata muncii 7000 de oameni, deci e un deficit. Romania are 1,9 medici la mia de locuitoari, comparativ cu 3,6, media de medici pe mia de locuitori. Tara noastra are cea mai mica medie dintre cele 47 de state monitorizate", a mai spus prof. dr. Vasile Astarastoaie.
In lipsa oricarui raspuns din partea premierului si a autoritatilor medicii romani mor de foame in Romania, unde un salariu mediu pentru neuropsihiatru este de 550 de euro.
Vlad Sleja, un medic plecat de 5 ani la Londra spune ca acolo castiga de 4 ori mai mult. Dar aceasta nu este, evident, singura diferenta. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a prezentat cazul uluitor al unui anestezist roman care lucreaza 14 ore pe zi si a venit sa i se planga acestuia ca nu poate sa doarma de atata munca.
"Nu se lucreaza mai mult de 8 ore pe zi. In Romania, spre exemplu, am avut o nastere fara curent electric si toti luminam cu lumina de la telefoanele mobile. Salariul depinde de bending(numarul de garzi pe care il faci). Daca salariul mediu in romania este de 550 de euro aici castiga de 4 ori mai mult"
Ilie Serbanescu si Adrian Marsanu au discutat problema si din punct de vedere economic.
„Acele sectoare care au fost privativate au performat. Sanatatea si educatia sunt si cele nereformate, unde si criza s-a simtit. In sanatate este criza de peste 20 de ani, deci s-a degradat totul. Nu putem sa privatizam tot, dar toate astea tin de strategia Guvernului, de banul public", a declarat analistul financiar Adrian Marsanu.
„Desfiintarea economiei nationale vine de la FMI si de la Banca Mondiala. Un sistem de sanatate organizat unde sunt salarii mici nu poate sa functioneze. Sa-i scrie si lui domnu care are o gaura in talpa, ca ala sa-l deblocheze pe boc. Fac legi cei care nu sunt in Romania", a spus si Ilie serbanescu.
Untitled stire... VIDEO! Cearta ca-n satra la Acces Direct!...