Antena Căutare

Prețul carburantului a crescut. Cât costă benzina şi motorina începând cu 15 iunie 2023

Șoferii români au parte de o veste neplăcută, fiindcă prețul motorinei și al benzinei a crescut, din nou. Iată cu cât s-a majorat!

pompa de alimentare masina
Prețul carburantului a crescut. Cât costă benzina şi motorina începând cu 15 iunie 2023 | Shutterstock

Dacă până nu demult, prețul carburantului se ieftinise, începând cu 15 iunie 2023 a crescut iarăși.

Citește și: Rezultate Loto 15 iunie 2023. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Prețul carburantului a crescut. Cât costă benzina şi motorina începând cu 15 iunie 2023

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă 6,60 lei și se găsește la mai multe stații Lukoil din București, informează Antena3 CNN. Prețul benzinei este în creștere față de ultima valoarea înregistrată, pe 13 iunie, când era 6,58 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,08 lei și 7,45 lei.

Cea mai ieftină motorină standard costă joi 6,57 lei litrul şi se găseşte la o staţie Petrom din București, strada. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sector 5.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 6,59 lei și 6,68 lei.

Motorina premium costă joi 6,93 lei și ajunge până la 7,19 lei.

Motivul pentru care cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,61 lei și 6,80 lei, mai scrie sursa citată anterior.

Citește și: Avertisment RO ALERT: Ce zonă din România a fost invadată de șerpi. Ce amendă primesc cei care îi ucid

Motorina a fost, la un moment dat, mai ieftină decât benzina pentru prima dată în ultimii ani

La începutul lunii mai, preţurile carburanţilor au coborât sub 6,5 lei/l în toate staţiile Petrom şi Lukoil şi chiar şi în unele staţii OMV.

Ieftinirile, care au ajuns şi la 14 bani/l la motorină, în cazul companiei controlate de gigantul rus, şi la 9 bani/l la benzină, în cazul liderului pieţei, au fost mai mari decât cele efectuate în ziua precedentă, relatează Profit.ro, citează News.ro.

Preţul motorinei a coborât sub cel al benzinei pentru prima dată în ultimii ani, după ce în octombrie 2022, dieselul era mai scump cu 1,5 lei/l.

Şi MOL şi Rompetrol au redus cu aproximativ 10 bani preţul carburanţilor, însă această reducere corespunde celei efectuate joi de OMV Petrom şi Lukoil, ceea ce înseamnă că în următoarele ore cele 2 companii vor efectua ieftiniri suplimentare.

Principalele explicaţii ale ieftinirilor efectuate sunt stocurile ridicate efectuate înainte de intrarea în vigoare a embargoului impus importurilor de produse petroliere din Rusia, pe 5 februarie, dar şi reducerea cererii în occident, ca urmare a temerilor privind o încetinire a creşterii economice, care a codus la o scădere a cotaţiilor benzinei şi motorinei.

În plus, cererea venită din Ucraina a scăzut, situându-se sub nivelul estimat (şi eventual deja stocat) de exportatorii autohtoni, explică Profit.ro, care precintă şi un tabel cu evoluţia preţurilor benzinei şi motorinei în staţiile din capitală.

Astfel, şoferii pot achiziţiona benzină standard la un preţ inferior celui de 6,5 lei/l în toate Lukoil şi Petrom din capitală, noile preţuri practicate de cele 2 companii fiind de 6,41-6,44 lei/l, în cazul Lukoil, şi de 6,40-6,43 lei/l, în cel al Petrom. Motorină standard mai ieftină de 6,5 lei/l poate fi cumpărată în toate staţiile Lukoil (6,36-6,41 lei/l) şi Petrom (6,37-6,42) din capitală, dar şi în 8 staţii OMV.

În urma ieftinirilor, preţul benzinei standard în staţiile OMV a coborât la 6,48-6,53 lei/l, iar cel al motorinei, la 6,48-6,51 lei/l. Preţurile din staţiile Rompetrol şi MOL sunt cu aproximativ 8 bani/l superioare decât cele din staţiile OMV, ceea ce sugerează că în următoarele ore şi companii controlate de statul maghiar, respectiv kazah, vor efectua ieftiniri suplimentare.

Rezultate Loto 15 iunie 2023. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Evaluarea Națională 2023. Prima probă, la Limba și literatura română, are loc luni, 19 iunie. Ce reguli trebuie respecta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x