- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Șerpii au devenit un adevărat motiv de îngrijorare pentru localnicii unui oraș din România. În ultima perioadă mai multe reptile au invadat Oradea. Specimenele au fost văzute în parcuri, pe alei și în jurul unei grădinițe.
Tot mai multe persoane sunt speriate de prezența șerpilor din preajma locuințelor, însă autoritățile anunță că aceștia nu sunt agresivi și nu reprezintă un pericol pentru orădeni. În plus, aceștia sunt protejați de lege. Cei care ucid un astfel de exemplar primesc o amendă impresionantă.
„Avea un metru şi jumătate sută la sută. Am fugit noi din parc, nici nu am apucat să intrăm că ne-a fost frică.”, au fost dezvăluirile unei localnice care a întâlnit o un șarpe într-un loc public și populat de copii.
Citește și: Au uitat să închidă ușa și au rămas îngroziți de ce intrase în casă. Ce au găsit prin toată locuința
„Spre deosebire de anii anterior, într-adevăr, s-au înmulţi numărul de sesizări cu privire la existenţa unor şerpi în anumite zone în Oradea, dar şi în judeţ. Şerpii, ca şi specie, e specie protejată. În cazul în care se identifică astfel de specii aceştia sunt relocaţi în zone naturale, dar ferite cetăţenilor.”, a anunțat Marius Orbai, jurist garda de mediu Bihor, conform observatornews.ro.
Ce amendă primesc cei care ucid șerpii din Oradea
Odată cu venirea căldurii au apărut si șerpii. Aceștia și-au părăsit „locuințele” de iarnă și au invadat zonele cu multă vegetație în căutarea mâncării, dar și pentru a se reproduce. Reptilele sunt o adevărată problemă pentru orădeni.
Localnicii din Oradea sunt îngroziți de gândul că aceste specimene le pot face rău, motiv pentru care au apelat la ajutorul autorităților. Surpriza a fost și mai mare când au aflat că șerpii nu pot fi uciși.
Amenzile sunt uriașe pentru cei care recurg la o astfel de faptă. Așadar, uciderea unui exemplar atrage o sancțiune de până la de 5.000 lei.
„Este un comportament absolut normal care le asigură supravieţuirea individuală şi perpetuarea speciei, aşa cum se întâmplă la orice altă specie.”, a mai spus Mihaela Cristescu, biolog, potrivit sursei citate mai sus.
Biologii au încercat să îi liniștească pe localnici, spunând că șerpii care ajung în orașe nu sunt deloc agresivi. Mai mult, specialiștii susțin că am trăit mereu alături de ei fără să știm
„Din cauza condiţiilor de umiditate şi căldură care au fost în ultimul timp şi din cauza vegetaţie abundente şerpii erau în oraş, doar că nu atât de vizibili. Sunt şerpi inofensiv şi care preferă să evite contactul cu omul”, a mai susținut Sorin Coman, tehnician veterina.
Specialiștii recomandă să ne păstrăm calmul și să nu ne apropiem de șerpi atunci când îi vedem. Este indicat să nu-i deranjăm pentru că nu devin agresivi.
„Reacţia normală este cât mai multă pasivitate, mişcări lente, nu arătăm frică, nu fugim, ne retragem uşor şi mai ales nu atacăm şarpele cu beţe sau cu pietre.”, a mai zis Cornel Gingătașu, medic veterinar.
„Şarpele este la fel de speriat ca şi noi, atunci când se întâlneşte întâmplător, nu este nici pentru el o bucurie sau o plăcere să se întâlnească cu altă specie, respectiv omul. Şi instinctul lui natural îi spune că trebuie să se retragă”, a mai adăugat Mihaela Cristescu, biolog.
Ce minune a avut loc în urma incendiului dintr-o mănăstire. Ce au observat pompierii: „Ne-am făcut cu toții cruce”... Ben Schnetzer a semnat pentru rolul dirijorului român Sergiu Celibidache în filmul „Cravata galbenă”, în locul lui Ruper...