Antena Căutare

"Proaspăta mămică, elevă în clasa a şasea, se uita la televizor. La desene animate. Fiica ei, de doar câteva zile, dormea alături." Povestea fetiţei de 12 ani, care a născut o fetiţă

O fată în vârstă de 12 ani din comuna Meseşenii de Jos, județul Sălaj, deţinând tristul "record" de cea mai tânără mamă din judeţ, aceasta fiind elevă în clasa a IV-a când a dat naştere unui fetiţe.

O fată în vârstă de 12 ani din comuna Meseşenii de Jos, județul Sălaj, deţinând tristul "record" de cea mai tânără mamă din judeţ, aceasta fiind elevă în clasa a IV-a când a dat naştere unui fetiţe.

"Prima fată e din 2002 şi a născut în 2015. Doisprezece ani şi jumătate a avut când a născut. Era elevă în clasa a VI-a. A doua mamă minoră e născută tot în 2002 şi a avut copilul în februarie 2018, la 16 ani, fiind elevă în clasa a VIII-a" - cuvintele vibrează aspru în tonul Voichiţei Onica, asistenta socială din primăria comunei Meseşenii de Jos.

Mama care se uită la desene animate

Maria are o frumuseţe de păpuşă, spune asistenta socială, iar copilul a moştenit trăsăturile fine ale tinerei mame. Proaspăta mămică, elevă în clasa a şasea, se uita la televizor. La desene animate. Fiica ei, de doar câteva zile, dormea alături.

Articolul continuă după reclamă

"Ce să-i spun şi ce să-i reproşez? E doar un copil. Ce poate înţelege?", spune, oarecum resemnată, Voichiţei Onica.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

După trei ani, povestea avea să să se repete. În februarie, verişoara ei a născut şi ea, tot o fetiţă. Ioana e însă elevă în clasa a VIII-a şi ar vrea să termine măcar ciclul gimnazial, dar nu ştie dacă va reuşi. Dirigintele a fost şi el să o viziteze şi să o roage să mai mergă pe la şcoală şi să dea tezele, ca să îi poată încheia situaţia şcolară. Primăria din comună a ajutat-o, graţie unui proiect european, cu un trusou complet pentru nou-născuţi, cu un cărucior, pătuţ, tetine, scutece, sticluţe de lapte, hăinuţe şi un termometru.

În vizita pe care i-au făcut-o recent, tinerei mame, primarul şi asistenta socială au constatat că bebeluşul este bine îngrijit, iar în casă era o curăţenie desăvârşită. Când au sosit cei doi, Ioana supraveghea, îndeaproape, somnul liniştit al fetiţei sale de doar câteva luni, în căruciorul primit cadou.

În tot acest timp, în curte, într-o imagine simbol a absurdului dureros al acestei situaţii, tatăl Ioanei, bunicul fetiţei din cărucior, îşi dădea în leagăn cea de-a doua fiică, în vârstă de doar doi ani. O gospodărie rurală cu un amalgam trist: tată, bunic, soră, copil, mamă - toate la un loc şi fiecare, separat.

"Nu este normal ca un copil să devină fratele mamei. La 11 ani să rămâi deja însărcinată, iar în clasa a VI-a, la 12 ani, să naşti deja. Dar sunt şi la 13, 14 ani. Multe nici nu ştiu cum să se comporte cu copilul. Dacă ele nu au primit o educaţie, ce educaţie să dea la rândul lor copilului. Eşti la rândul tău un copil şi eşti mamă. Necazul este că aceste mame minore nici nu realizează că nu este bine să facă copii aşa de tinere. Sunt comunităţi pentru care a face copii la vârste fragede este ceva normal. Majoritatea acestor mame nu au şcoală, nu au o locuinţă şi uneori nici acte. Dacă nu se face educaţie parentală, şcolară, morală, nu ştiu unde o să ajungem, cu toate acestea puse cap la cap", mai afirmă Violeta Milaş.

În aceeaşi comună, o altă mamă minoră a avut parte, recent, de o experienţă traumatizantă.

"Mai avem o mamă minoră de 15 ani, căreia 'concubinul' ei, tot de 15 ani, i-a dat foc la fustă, anul trecut, în august, din gelozie am înţeles. A avut arsuri foarte grave şi a avut nevoie de o intervenţie de urgenţă, pentru a provoca naşterea copilului. Arsurile au fost atât de grave încât a fost transferată la Bucureşti, unde a şi născut. Copilul e sănătos şi este acum la un centru din Cehu Silvaniei. Chiar am fost sunaţi de un doctor din Bucureşti, care a vrut să se intereseze de soarta fetei, pentru că trebuia să meargă la control, la şase luni", povesteşte Voichiţa Onica.

România - țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană

Datele Eurostat plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de mame minore la categoriile de vârstă 10-14 ani şi 15-19 ani, conform statisticilor aferente anului 2016. Mai mult, circa o treime din totalul european al mamelor minore cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani erau din ţara noastră.

În acelaşi an, în Sălaj au devenit mame 131 de minore, pentru ca în 2017 numărul lor să ajungă la 92, potrivit datelor centralizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Susa: Agerpres

La un pas de o nouă tragedie! Un microbuz şcolar în care se aflau 15 copii, implicat într-un accident rutier... Durere fără margini! 16 copii şi-au pierdut părinţii în urma accidentului din Ungaria. Miracolul prin care un tată a reu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x