Antena Căutare

Programul ”Prima Casă” pentru românii care vor credit pentru locuință. Ce schimbări face Guvernul în 2019

Programul ”Prima casă” continuă și în 2019. Un proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice propune continuarea programului, acesta fiind cel de-al zecelea an consecutiv de derulare. Care sunt noutățile acestui an, dar și ce buget are Guvernul pentru românii care vor să acceseze un credit pentru locuință în 2019.

Programul ”Prima casă” continuă și în 2019. Un proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice propune continuarea programului, acesta fiind cel de-al zecelea an consecutiv de derulare. Care sunt noutățile acestui an, dar și ce buget are Guvernul pentru românii care vor să acceseze un credit pentru locuință în 2019.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru împărţirea riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţator, proporţional cu procentul de garantare, scrie Adevărul. Pentru anul în curs, Guvernul României a propus un buget de 2 miliarde de lei pentru program.

Având în vedere strategia programului ”Prima casă”, se propune ca pentru anul 2019, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 2 miliarde de lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Programul ”Prima casă” a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii, se arată în documentul citat.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru împărţirea riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţator, proporţional cu procentul de garantare.

Prin Memorandumul cu tema Aprobarea strategiei programului ”Prima casă” 2017-2021, adoptat de Guvern în şedinţa din data de 29.11.2016 au fost stabilite obiectivele şi liniile directoare care vor guverna programul ”Prima casă” în următorii 5 ani, precum şi nivelul plafonului de garantare în cadrul Programului pentru perioada 2017-2021.

Astfel, Ministerul Finanţelor Publice a avut în vedere un plafon anual de garanţii în cadrul Programului de 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, şi 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate şi contractate în cadrul Programului.

Plafonul total de garantare pentru anul 2018 a fost de 2 miliarde de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 2 din 10 ianuarie 2018 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”.

Sursa: Adevărul

Zile libere: 15 zile nelucrătoare în 2019. Românii au o nouă zi liberă la finalul lunii ianuarie... Tragedie la metrou la început de an! Un tânăr s-a aruncat în fața metroului încercând să își ia viața! Traficul este îng...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x