Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Prima casă devine un lux pentru români. Avansul crește fulminant: Cât vor plăti cei care vor să-și cumpere o locuință cu credit

Programul Noua Casă pare fi tot mai puțin accesibil pentru românii de rând. Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă cu ajutor de la stat vor trebui să pregătească un avans mai mare, de la 5% cât era în trecut, până la 15% cât a fost stabilit în prezent. Programul care înlocuieşte Prima Casă a fost adoptat în şedinţa de Guvern și are și alte modificări.

Avansul programului Prima Casă crește de la 5% la 15%

Programul "Prima Casă" se numește acum "Noua Casa" și are un plafon dublu, dar și un avans mai mare.

Avansul pentru Prima Casă crește până la 15%, la fel ca la creditele ipotecare

Creditul maxim garantat e stat pentru locuințele noi este de 140 de mii de euro, însă și avansul a crescut de la 5 la suta cât era în vechiul program la 15 la sută. La fel ca la un credit ipotecar. Doar pentru locuințele vechi de cel mult 70 de mii de euro, avansul rămâne neschimbat.

Economiștii spun ca, în forma aceasta, programul își pierde caracterul social și nu este exclus sa asistam și la scumpiri.

Citește și:

Restricții noi, în România? Orban, declarație de ultimă oră! „Ne gândim la toate mijloacele posibile ca să limităm răspândirea”

Care sunt modificările aduse noului program Prima Casă 2020

”Modificările aduse de noul program se referă, în principal la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru achiziţia de locuinţe noi sau asimilate şi alte tipuri de locuinţe, după cum urmează: Credit destinat achiziţiei unei locuinţe noi sau asimilate de maximum 140.000 euro, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 119.000 euro, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar. Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei”, arată Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii.

Creditul destinat achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe de maximum 70.000 euro, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 66.500 euro, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar.

Citește și: Bugetarii, în top 10 salarii din România. Venituri mai mari decât cei din mediul privat în ultimele luni

Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

Recomandari