Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Proiectul de lege pentru starea de alertă a fost depus. Restaurantele rămân închise, iar unele mall-uri vor avea magazine deschise

Prevederile proiectului de lege pentru starea de alertă, care debutează din 15 mai în România, au ajuns în Parlament. Restaurantele rămân închise, a anunțat șeful Cancelariei Guvernului, iar magazinele din mall-uri care vând electronice şi electrocasnice vor fi deschise. La fel și cele care au intrări din stradă, fiind întrerupt accesul cu restul centrului comercial. Ce alte lucruri se schimbă pe timpul stării de alertă?

Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență, a anunțat Ionel Dancă, şeful cancelariei Guvernului.

„O să vă prezint câteva din prevederile acestui proiect. În mare parte sunt chestiuni care au fost reglementate pe perioada stării de urgență, care vor fi continuate de perioada stării de alertă și care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament", a explicat oficialul, într-o declarație publică.

Citește și:

Reguli noi pentru călătoria cu trenul. Dacă n-ai măști și mănuși, n-ai voie să te urci în vagon, chiar dacă ai bilet

Masca devine obligatorie începând cu 15 mai, inclusiv la birou

Şeful Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă, a anunțat că masca devine obligatorie începând cu 15 mai, în anumite situații.

„Pe durata stării de alertă de instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”, a anunțat Ionel Dancă.

Restaurantele rămân închise. Unele magazine din mall-uri, deschise

Şeful Cancelariei premierul Ionel Dancă a anunţat luni, după şedinţa de Guvern, măsurile incluse în proiectul de lege privind starea de alertă:

În domeniul economic, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în aceste spaţii, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room service sau livrare la clienţi.

Citește și:

Ce se întâmplă cu nunțile, botezurile și înmormântările după 15 mai, când intrăm în stare de alertă. Câte persoane vor putea participa la astfel de evenimente

Pe perioada stării de alertă, se pot suspenda comercializările cu amănuntul şi serviciile în centre comerciale, cu câteva excepţii, cum ar fi magazinele de electronice şi electrocasnice.

Ce prevederi cuprinde proiectul de lege pentru starea de alertă, care începe pe 15 mai

Este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale cu acces asigurat din afara incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului.

Aici sunt prevăzute câteva excepţii. Pentru operatorii care îşi desfăşoară activităţile în centrele comerciale, precum cele de îngrijire personală, stomatologice, optică medicală, curăţătorii şi altele.

„Autorităţile pot dispune măsuri de prevenţie şi asistenţă pentru angajaţii aflaţi în situaţii vulnerabile”, a declarat Ionel Dancă, şeful cancelariei Guvernului.

Măsuri incluse în proiectul de lege privind starea de alertă

Se vor putea face angajări în domeniul medical fără concurs, masca va fi obligatorie în spațiile publice închise, iar preoții pot ține slujbe dacă există distanțare socială.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor COVID și l-a transmis Parlamentului

Recomandari