Antena Căutare

Prunariu: Hazardele naturale mari, genereaza o cascada de alte hazarde

Dumitru Prunariu, presedintele Agentiei Spatiale Romane, a spus vineri seara la Realitatea TV ca, in ultimii ani, numarul hazardelor naturale este in crestere si ca, cu cat acestea sunt mai mari, cu atat determina o "cascada" de alte hazarde.

"In general, in tarile dezvoltate, desi influenta unui hazard natural este mare, distrugerile sunt in general mici. Pentru ca infrastructura este bine pusa la punct. In cazul tsunami-ului din Indonezia au murit peste 260.000 de oameni si a fost distrusa intreaga infrastructura a zonei in care s-a produs dezastrul natural. In Japonia ne asteptam ca aceasta sa reziste, dar intensitatea cutremurului a fost atat de mare, iar lovitura acestui tsunami a fost atat de puternica incat si infrastructura unei tari atat de dezvoltate a fost si este in continuare pusa in pericol",a declarat Dumitru Prunariu.

Intrebat care sunt implicatiile deplasarii cu 10 centimetri a axei Pamantului, cauzata de cutremur, Prunariu a spus ca deviatia este minora si ca nu are un efect cuantificabil asupra miscarii de revolutie a Pamantului.

"In cazul unor dezastre naturale de aceasta magnitudine, pe langa cutremure, eruptii vulcanice, lovituri de asteroizi, o data la sute sau mii de ani, miscarea Pamantului este foarte putin perturbata. 10 centimetri nu inseamna mult, dar in timp rotatia Pamantului poate sa sufere niste mici modificari", a spus presedintele Agentiei Spatiale Romane.

Cat despre eficienta sistemelor de avertizare in caz de cutremur, Prunariu a declarat ca Japonia este tara care are cele mai performante astfel de sisteme: "In Oceanul Pacific au fost instalate sisteme de avertizare impotriva tsunami si au fost puse toate in alerta. Se asteapta ca valul tsunami sa atinga coastele vestice ale Americii de Nord si de Sud si sa mearga inclusiv spre Australia. Oamenii au fost preveniti si s-au deplasat deja pe zone mai inalte".

"Romania a instalat o serie de sisteme de avertizare in caz de cutremure. Romania este oarecum obisnuita cu cutremure si poate sa avertizeze anumite institutii care sunt foarte sensibile, centrale nucleare, zone care furnizeaza electricitate, gaz natural, cu 10-15-20 de secunde inainte de producerea unui cutremur. Atat cat sa fie necesar sa se inchida sistemele si sa nu fie puse in cel mai mare pericol prin luarea prin surprindere", a completat Prunariu.

Totodata, Prunariu a estimat ca, cu cat sunt mai mari aceste hazarde naturale, "cu atat determina o cascada de alte hazarde naturale", in ultimii ani, numarul acestor fenomene fiind in crestere.

"Sunt vulcani care incet-incet sunt reactivati. Cutremurele puternice pot sa provoace rupturi de scoarta acolo unde magma apasa dinspre interior spre exteriorul Pamantului si sa determine ulterior eruptii vulcanice", a spus Dumitru Prunariu.

Sursa: Jurnalul National

Specialist: Peretele reactorului de la Cernavoda rezista la un impact cu un Boeing 747... Tehnologia veche creste riscul unui accident nuclear in Romania...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x